Aktivnosti policije tijekom vikenda

Tijekom prošlog vikenda policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske proveli su pojačane aktivnosti na području koje operativno pokrivaju Policijske postaje Slavonski Brod, Nova Gradiška, Okučani i Vrpolje.

U sklopu ovih aktivnosti provedene su kriminalističko taktičke radnje u deset ugostiteljskih objekata na području koje operativno pokrivaju Policijske postaje Slavonski Brod, Nova Gradiška, Okučani i Vrpolje.
Pregledano je i kontrolirano 1 207 osoba, te je izvršen pregled 46 vozila.
 
U ugostiteljskim objektima zatečeno je 27 maloljetnika ispod 16 godina starosti protivno čl. 95 Obiteljskog zakona. Oni su dovedeni u prostorije policijskih postaja nakon čega su policijski službenici izvijestili roditelje maloljetnika. Nakon što su roditelji pristupili po maloljetnike u policijske postaje sa svima je porazgovarano i upozoreni su na poštivanje odredbe čl. 95 Obiteljskog zakona. O svakom slučaju slijede izviješća Centru za socijalni rad.
U dva ugostiteljska objekta izvršen je nadzor zaštitarske službe o čemu će izvješće biti dostavljeno Inspektoratu unutarnjih poslova.
 
Uhićene su dvije osobe i to zbog počinjenih prekršaja iz čl. 13 i čl. 17 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Počiniteljima oba prekršaja određeno je zadržavanje u prostorijama policijske postaje budući da je prijetila opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja.
 
Evidentirani su slijedeći prekršaji:
-         šest prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici,
-         šest prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,
-         četiri prekršaja iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti,
-         tri prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga,
-         jedan prekršaj iz Zakona o oružju.
Protiv počinitelja prekršaja policijski službenici podnose odgovarajuća pismena.
 
Policijski službenici u svom radu nad građanima, obuhvaćenim kontrolama i provjerama, nisu uporabili sredstva prisile budući da nije bilo otpora, nepoštivanja upozorenja i naredbi, bijega, niti napada ili sprječavanja službenika u primjeni policijskih ovlasti.  
 
Tijekom vikenda provedena je i operativna akcija „Alkohol“ s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i posljedica, kao i suzbijanja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i podizanja sigurnosti u cestovnom prometu.
 Poduzete su 62 represivne mjere prema prekršiteljima prometnih propisa iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Evidentirani su slijedeći prekršaji:
-         22 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
-         18 prekršaja neprilagođene brzine,
-         3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,
-         2 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
-         2 prekršaja isteka prometne dozvole,
-         13 ostalih prekršaja.
Protiv dva vozača podnesene su kaznene prijave poradi počinjenih kaznenih djela izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude (čl. 308 KZ RH-e).


Stranica