Akcija "Biciklisti"

Slika PU_BP/IMG_5046-biciklisti.jpg

Policijski službenici postaje prometne policije Slavonski Brod, proveli su u ponedjeljak ode 18 do 21 sat preventivnu aktivnost pod nazivom "Biciklisti". Cilj ove akcije preventivnog

 
Foto:
PU brodsko-posavska

Prometni policajci su u ponedjeljak u vremenu od 18 do 21 sat na svom postajnom području proveli aktivnost preventivnog karaktera pod nazivom "Biciklisti". Cilj ove akcije je ukazati biciklistima na eventualne opasnosti koje ih vrebaju u prometu, na njihove obveze i odgovornosti po pitanju tehničke ispravnosti bicikala i njihove uočljivosti na cesti.

Cilj je također smanjenje broja i posljedica prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti. Na postajnom području PPP Slavonski Brod od početka ove godine do danas, smrtno su stradala dva vozača bicikala, stoga policija i nastavlja sa ovakvim aktivnostima, radi zaustavljanja negativnog trenda stradavanja biciklista u prometnim nesrećama. Uočeno je da se prometnicama kreće veliki broj bicikala koji nisu tehnički ispravni, nemaju svjetla i nisu uočljivi na kolniku.
Policijski službenici su im u sklopu ove aktivnosti uručivali retroreflektirajuće prsluke, kako bi bili što uočljiviji u prometu. Preporučljivo je da ih koriste prilikom vožnje noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, iako to u naselju nije zakonska obveza (a izvan naselja je). Važno je koristiti ih radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Tijekom trajanja akcije zaustavljeno je ukupno 14 vozača bicikla. Ukupno je evidentirano ukupno 13 preventivnih i represivnih mjera. Prometni policajci su bicikliste uglavnom savjetovali i upozoravali. Izdan je jedan obvezni prekršajni nalog i jedno pisano upozorenje vozaču bicikla. Kod jednog vozača bicikla nije bilo svjetla, a kod drugog je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu u iznosu od 0,70 promila.
Policija nastavlja sa provođenjem ovakvih akcija preventivnog karaktera.


Stranica