Kontinuirana provedba preventivne aktivnosti "Dječja sjedalica"

Slika PU_BP/IMG_1736-brošura.jpg

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, koji već nekoliko mjeseci provode preventivnu aktivnost vezanu uz nadzor korištenja dječje sjedalice i prijevoza djece u vozilima, nastavljaju sa daljnjom provedbom iste, imajući u vidu sigurniju i bolju budućnost


Foto: PU brodsko-posavska
Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, koji već nekoliko mjeseci provode preventivnu aktivnost vezanu uz nadzor korištenja dječje sjedalice i prijevoza djece u vozilima, nastavljaju sa daljnjom provedbom iste.

Aktivnosti su započele tijekom mjeseca listopada prošle godine, kada su provedene preventivne akcije nadzora vozila ispred dječjih vrtića sa ciljem utvrđivanja stvarnog stanja navedene problematike. Rezultati nadzora su pokazali da pri dolasku u vrtić samo 20 % roditelja pravilno veže djecu u vozilima, a pri odlasku iz vrtića u 77 % vozila postoje dječje sjedalice, koje nisu uvijek pravilno korištene, jer nisu pravilno pričvršćene, nisu u skladu sa odgovarajućom životnom dobi djeteta ili su utvrđene druge neispravnosti.

Radi boljeg poznavanja razumijevanja ove problematike sa ciljem da se roditeljima što bolje prezentiraju ciljevi ovakvih aktivnosti, tijekom mjeseca studenog prošle godine predstavnice Udruge „Roda“ održale su prezentaciju policijskim službenicima, te uz suradnju sa istima, dostavile oko 1700 brošura, koje su pogodne za podjelu roditeljima i sadrže mnoge korisne savjete i određeni broj plakata. Također je u studenom kontaktirano sa ravnateljicom dječjih vrtića u Slavonskom Brodu, ravnateljem Doma zdravlja i sestrama Pedijatrije u Općoj bolnici u vezi dostavljanja dovoljnog broja primjeraka brošure, radi podjele svim roditeljima djece korisnika vrtića, te su u ove zdravstvene ustanove postavljeni i plakati s korisnim porukama roditeljima.       

U veljači ove godine u Općoj bolnici na Odjelu ginekologije, policijski službenici su dostavili oko 1000 brošura, koje će se dijeliti svim budućim majkama uz poklon pakete koje inače rodilje po izlasku iz bolnice nose svojim kućama. Brošure su dostavljene i dječjim vrtićima, a što su zabilježili i predstavnici većine lokalnih medija.
Do kraja veljače, planirano je i predavanje budućim majkama u Domu zdravlja „Plavo polje“, na temu korištenja dječje sjedalice (tečaj za trudnice).
U narednim aktivnostima nastojanja su, uključiti sve subjekte koji mogu pomoći svojom preventivnom djelatnošću, na poboljšanju stanja sigurnosti u prometu kod najmlađe i najosjetljivije dobne skupine.

Za napomenuti je, da će policijski službenici Postaje prometne policije sa ovakvim aktivnostima nastaviti kontinuirano u budućem razdoblju, a na realizaciji dosadašnjih aktivnosti, upućuju riječi zahvale predstavnicima Udruge „Roda“, Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“, Doma zdravlja „Plavo Polje“, dječjih vrtića u Slavonskom Brodu i predstavnicima svih medija koji su pokazali interes za ovu akciju.
Bilo bi poželjno da se i druge zainteresirane skupine, pojedinci, udruge, drugi subjekti i mediji uključe i aktivno sudjeluju u daljnjem provođenju ove aktivnosti i drugih preventivnih aktivnosti koje su planirane u narednom razdoblju, radi bolje i sigurnije budućnosti na dobrobit svih građana.


Stranica