Provođenje preventivne akcije "Dječja sjedalica"

Slika PU_BP/IMG_4736-brošure-Dječ.sj..jpg

Foto: PU brodsko-posavska 
 
Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod u vremenu od 12 do 13 sati u dogovoru sa ravnateljem Opće bolnice i ravnateljicom dječjih vrtića, uručivat će brošure Udruge Roda – „Autosjedalica uvijek i bez iznimke“. Ove brošure će se potom stavljati u pakete koje rodilje nose kući po izlasku iz bolnice i roditeljima koji dovode svoju djecu u dječje vrtiće.
 
Cilj ove preventivne aktivnosti je podizanje razine stanja sigurnosti u prometu na višu razinu i sigurnija budućnost djece.
U svojim brošurama, Udruga roda, naglašava da je autosjedalica najsigurnije mjesto za dijete u automobilu, a za prvu vožnju djeteta, najvažnije da je autosjedalica ispravno pričvršćena i da je dijete ispravno vezano, jer autosjedalice spašavaju život,  smanjuju u velikoj mjeri teška ozljeđivanja i smrtna stradavanja dojenčadi.
Također ističu da je na vozaču odgovornost, vezano uz primjereno vezivanje djeteta u vozilu. Djeca se ne smiju prevoziti u vozilima bez pojasa, a djeca do 12 godina voze se isključivo na stražnjem sjedalu. Mjesto suvozača najopasnije je za dijete, čak i kada je ono vezano u sjedalici. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama zabranjeno je voziti djecu mlađu od 12 godina na mjestu suvozača. Iznimno, djeca do dvije godine vezana u autosjedalicama, koje se postavljaju suprotno smjeru vožnje smiju biti vezana na mjestu suvozača, ako to mjesto nije opremljeno zračnim jastukom ili je on isključen. Autosjedalice za novorođenčad, koje se postavljaju suprotno od smjera vožnje najbolja su zaštita. Odvojenost stražnjeg sjedala pruža djetetu dodatnu zaštitu povećavajući šansu da će dijete u slučaju sudara ostati u vozilu. Djeca koja su dosegnula visinu od 150 centimetara smiju biti vezana samo sigurnosnim pojasom vozila.
 


Stranica