Protuzakoniti lov

Slika pu_bp/slike/lov_brod.jpg

Nakon što su policijski službenici tijekom vikenda, potvrdili sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog lova, protiv trojice muškaraca podnijeli su kaznene prijave i zbog toga nelegalnog posjedovanja oružja


Foto: 
PU brodsko-posavska 
 
Dana 15. siječnja u 17.50 u mjestu Gornji Varoš, policijski službenici su zatekli dvije muške osobe kako na leđima nose crne vreće. Utvrđeno je da se u vrećama nalazi mrtva srneća divljač, za koje 30-godišnjak i 32-godišnjak nisu posjedovali odgovarajuću dokumentaciju. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad njima je utvrđeno, da su oni istoga dana oko 15 sati u državnom lovištu u blizini mjesta Gornji Varoš, nezakonito usmrtili divljač koju su obradili u namjeri odnošenja svojim kućama. Obzirom da je to područje trenutno poplavljeno zbog izlijevanja kanala Mali Strug, oni su se kretali čamcem, uočili živu srnu u vodi koju su usmrtili, a drugu pronašli mrtvu u vodi.
Dana 16. siječnja temeljem sudskog naloga izvršena je pretraga obiteljske kuće u mjestu Gornji Varoš, gdje prebiva 30-godišnjak, tijekom koje je pronađena jedna malokalibarska puška marke „Lakefield“ cal. 22 LR s optičkim ciljnikom, spremnikom i osam komada pripadajućeg streljiva (vlasništvo 32-godišnjaka), dva vojna karabina M-48, cal. 7,9 mm i jedno vojno puščano streljivo cal. 7,62 mm (vlasništvo 30-godišnjaka). Također je izvršena pretraga obiteljske kuće 32-godišnjaka, tijekom koje je pronađena jedna lovačka puška s glatkim cijevima marke „Crvena zastava“, cal. 12/12. Navedeno oružje, koje su vlasnici ilegalno posjedovali, je oduzeto uz potvrde o privremenom oduzimanju predmeta.
U suradnji sa državnim odvjetništvom Nova Gradiška protiv 30-godišnjaka i 32-godišnjaka slijedi podnošenje kaznenih prijava zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protuzakonitog lova, krađe, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, kao i optužnog prijedloga zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju.
 
Dana 17. siječnja u 11.45 sati policijski službenici su za vrijeme obavljanja zadaća ophodnje državne granice u šumskom predjelu u blizini mjesta Pivare, pronašli jednu odstrijeljenu divlju svinju. Policijski službenici su obavljenim očevidom i dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 51-godišnjakom utvrdili da je on, prethodnog dana oko 16.40 sati, protuzakonito odstrijelio ženku divlje svinje (težine oko 100 kg), vojnim karabinom „Hekstal“. Odstrijeljenu divlju svinju je idućeg dana namjeravao odvesti kući, a pred policijskim službenicima ju je sakrio uronivši ju u vodu manjeg jezera, koje se nalazilo oko pola kilometra od njegove kuće. Od njega je oduzeta divljač i predana lovačkoj udruzi. Također je oduzet i vojni karabin sa pet komada pripadajućeg streljiva, koje je ilegalno posjedovao.
U suradnji sa općinskim državnim odvjetništvom Nova Gradiška protiv 51-godišnjaka slijedi podnošenje kaznene prijave zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog lova, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, kao i optužnog prijedloga Prekršajnom sudu Nova Gradiška zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju.


Stranica