Najava: Preventivna akcija "JESENSKI RADOVI"

Slika PU_BP/Img_1154-traktor.jpg

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, dana 17. studenoga u vremenskom razdoblju od 12 do 18 sati provesti će preventivnu akciju pod nazivom "Jesenski radovi". Cilj ove akcije je povećanje stanja sigurnosti svih sudionika u prometu.


Foto: 
Ilustracija 
 
Temeljem Plana preventivnog i represivnog djelovanja policije u cestovnom prometu za 2009. godinu, Postaja prometne policije Slavonski Brod provesti će dana 17. studenoga u vremenskom razdoblju od 12 do 18 sati preventivnu akciju pod nazivom „JESENSKI RADOVI“ s ciljem povećanja razine prometne kulture, te povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu.
 
U prvih jedanaest mjeseci 2009. godine na području Policijske postaje Slavonski Brod, zabilježene su 22 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači traktora, 12 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 10 sa materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama pet osoba je zadobilo teške, a 16 osoba lake tjelesne ozljede. U šest slučajeva je zabilježen alkohol kao posebno stanje. Od vrsta se ističe vožnja u slijedu (7 prometnih nesreća) a od grešaka brzina (pet prometnih nesreća).
Područje cijele Policijske uprave brodsko-posavske, kao i područje koje pokriva Postaja prometne policije je karakteristično po znatnom broju stanovništva koji se bave poljoprivrednim radovima, stoga se samim tim i na našim cestama nalazi velik broj poljoprivrednih vozila. Vozači takvih vozila su punopravni sudionici cestovnog prometa sa svim svojim pravima, ali i obvezama.
 
Vremensko razdoblje koje je pred nama (kiša, snijeg) dodatno povećava rizike događanja prometnih nesreća, a osobito pogoduje da se prilikom izvođenja poljoprivrednih radova iznosi blato na kolnik na kotačima traktora. Ovakav neodgovoran način postupanja u prometu povećava rizik nastanka prometnih nesreća sa najtežim posljedicama. Zakon o sigurnosti prometa na cestama obvezuje vozače takvih vozila da kotače očiste prije izlaska na asfaltiranu prometnicu, ali se rijetki vozači toga pridržavaju. Cilj akcije je apelirati na vozače, da poštuju zakonske odredbe, uklanjaju blato sa kotača, te na taj način pridonesu sigurnosti cestovnog prometa. Osim navedenog, vozače će se upozoriti da u prometu koriste isključivo registrirana i osigurana vozila te da pravovremeno produžuju važenje prometne dozvole i sklapaju ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti na vrijeme.
 
Akcija će biti provedena u selima zapadno i istočno od Slavonskog Broda: Brodski Stupnik, Oriovac, Slavonski Kobaš, Bicko Selo, Trnjani, Klakar, Zbjeg, Dubočac, te drugim selima.


Stranica