Akcija "Djeca, prijatelji u prometu"

Slika PU_BP/Picture 032-policajac i djeca.jpg
Sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa i zadaćama Provedbenog plana preventivnog i represivnog djelovanja u cestovnom prometu, policijski službenici će i ove godine sustavno poduzeti niz mjera i aktivnosti u cilju zaštite djece – učenika prvih razreda osnovnih škola, kao sudionika u prometu koji se kao najnezaštićenija skupina sudionika u prometu, najčešće po prvi puta susreću s rizičnim prometnim situacijama na putu u školu i pri povratku iz škole.
 
Policijski službenici će na predstojećim predavanjima u školama djecu prvih razreda upoznati sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, te ih upoznati kao i prosvjetne djelatnike s mogućnošću korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometne kulture – „Prometne učilice“ (http://prometnaucilica.skole.hr), ali i roditelje o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, te će također prije početka školske godine utvrditi stanje prometne signalizacije u zonama škola i inicirati sanaciju eventualnih nedostataka od strane nadležnih.
 
Poseban naglasak i apel usmjerava se na sve vozače i roditelje da u zonama škola voze s povećanim oprezom, te da vozila ne parkiraju u navedenim zonama škola zbog bolje uočljivosti djece uz prometnice i na pješačkim prijelazima. Policijski službenici će osim ostalih aktivnosti najveću pažnju posvetiti upravo prevenciji ovih prekršaja, uz koje će biti angažirani i pripadnici Prometne jedinice mladeži i školskih prometnih jedinica.
 
Svi roditelji, posebice roditelji djece prvih razreda, trebali bi s djetetom pješice proći najsigurniji put do škole, a ne najkraći, iz razloga što neće uvijek biti u mogućnosti dovesti dijete u školu ili ga vratiti kući. Osim toga djecu treba uputiti na osnovna pravila ponašanja u prometu, mjesta i način prelaska kolnika i semafora, opasnosti igre na prometnicama i u blizini istih, te druga opasna ponašanja u prometu, koje za posljedicu mogu imati stradanja djece.
 
Poželjno je, da roditelji u okviru svojih mogućnosti djeci pribave školske torbe, odjeću, obuću, kišobrane i dr., koje na sebi imaju retroreflektirajuće tvari ili žarke boje i druge predmete, kao što su npr. svjetleće krijesnice, retroreflektirajuće trake i dr., kako bi djeca bila uočljiva, posebice za vrijeme lošijih vremenskih uvjeta i u večernjim satima.
 
U suradnji sa ravnateljima škola i prosvjetnim djelatnicima planira se nazočnost policijskih službenika na prvim roditeljskim sastancima djece prvih razreda, ali i apsolutna suradnja prosvjetnih djelatnika u cilju prenošenja poruke roditeljima o  sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.
 
          


Stranica