Konferencija za novinare

Slika PU_BP/Konferencija-22.07.2011..jpg

Foto: PU brodsko-posavska

Danas u 10.30 sati u prostorijama policijske uprave održana je redovita konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o stanju sigurnosti u šest mjeseci ove godine. Sigurnosno stanje je prezentirao načelnik Odjela policije Ivica Ostrun, ocijenivši ga povoljnim. Pročitajte informaciju i saznajte detaljno o stanju sigurnosti na području iz nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske.

U okviru konferencije Ivica Ostrun je dao i kratak presjek novosti vezano uz izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Između ostaloga je istaknuo i novost vezano uz aktivnosti prometnih redara, koji su angažirani na području Grada Slavonskog Broda i imaju ovlasti po kojima će nadzirati nepropisno parkirana vozila, vršiti premještanje takvih vozila, izricati novčane kazne, odnosno po potrebi upravljati prometom i sl. Svi prometni redari koje je naša gradska služba ustrojila u Policijskoj Akademiji su prošli odgovarajuće edukacije, imaju suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova, službene iskaznice i službene odore, te će biti aktivirani u narednom razdoblju.

Obzirom na veći broj imovinskih kaznenih djela u vrijeme odlaska na godišnje odmore, uputio je niz korisnih savjeta građanima. Istaknuo je kako građani trebaju pridonijeti vlastitoj sigurnosti, ali i sigurnosti svoje imovine, pokretne, nepokretne, te drugih dragocjenosti. Treba imati na umu i put do željene destinacije, do koje vrebaju potencijalni kradljivci ili prevaranti, ali i na samom odredištu (prilikom odmora), treba voditi računa o svojim stvarima (nakitu, novcu, fotoaparatima, mobitelima i drugim vrijednostima).

Ukratko se osvrnuo i na vrlo visoke temperature i povećanu mogućnost nastanka požara, posebice na otvorenim prostorima, odnosno poljoprivrednim površinama. Uputio je savjet građanima koji spaljuju nisko raslinje ili drugi materijal biljnog porijekla, da budu krajnje oprezni i pridržavaju se županijske odluke i Zakona o zaštiti od požara. Važno je pritom izbjeći nemile događaje, nepopravljive štete i stradavanja ljudi, no u slučajevima u kojima policija utvrdi postojanje elemenata kaznenog djela ili prekršaja proslijedit će nadležnim službama odgovarajuća pismena.

 Ubojita sredstva

Glasnogovornica policijske uprave Kata Nujić je predstavnike medija upoznala sa količinama dragovoljno predanog i pronađenog, te izuzetog oružja temeljem policijskih ovlasti. U šest mjeseci ove godine dragovoljno je predano i pronađeno ukupno 17 komada razne vrste vatrenog oružja iz kategorije „A“ (automatsko, dugo/kratko), 213 komada razne vrste rasprskavajućeg oružja (od toga 138 ručnih bombi, 16 mine i 59 komada ostalog), 12 komada vatrenog oružja iz kategorije „B“ (dugo/kratko; repetirajuće, poluautomatsko, pištolji/revolveri), 11 544 komada streljiva raznog kalibra (za dugo i kratko oružje) i 14,1 kgeksploziva.

Temeljem policijskih ovlasti u prvih šest mjeseci, policija je u 16 slučajeva oduzela ukupno 33 komada razne vrste vatrenog oružja iz kategorije „A“, 27 komada razne vrste rasprskavajućeg oružja (sedam ručnih bombi, pet mina i 15 komada ostalog), 15 komada vatrenog oružja iz kategorije „B“ i 758 komada razne vrste streljiva. Kada je riječ o oružju koje je izuzeto pri policijskom postupanju protiv osoba koje su prekršile odredbe Zakona o oružju i odredbe Kaznenog zakona, podneseni su odgovarajući optužni prijedlozi, odnosno kaznene prijave.

Policija je uporna u nastojanjima poticanja građana na dragovoljnu predaju oružja, kako bi se riješili tog zla u svojim domovima i to pozivom na broj 192. Protiv građana koji se odluče na dragovoljnu predaju oružja koje nelegalno posjeduju neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci.



Stranica