Neznanci prevarili četiri osobe – građani budite sumnjičavi!

Pozivamo građane na oprez te da uvijek budu sumnjičavi prema nepoznatim osobama koje obećavaju velike zarade u kratkom vremenu, a ukoliko su oštećeni o trome obavijeste policiju

Foto: ilustracija

U Policijskoj upravi brodsko-posavskoj zaprimljene su četiri prijave u vezi kaznenih djela Računalne prijevare, kojim su vlasnici oštećeni za veći novčani iznos.

U prvom slučaju, tijekom ožujka ove godine supruga 69-godišnjaka je koristeći bankovnu karticu svog supruga platila naručeni predmet putem društvene mreže.  Prilikom plaćanja iznosa od 15 eura, s računa oštećenog je skinut iznos od 716 eura, te je u još tri navrata s računa istoga skinut iznos od oko 50 eura.

U drugom slučaju, tijekom lipnja, 46-godišnjakinja je u više navrata putem društvene mreže komunicirala s nepoznatim osobama s ciljem zarade ulaganjem u kriptovalute. Oštećena je slijedila upute neznanaca, otvarala račune, te u dva navrata uplatila oko 500 eura. Nepoznate osobe su zatražile još jednu uplatu, na što ista nije pristala te je shvatila da je prevarena.

Nadalje, tijekom lipnja i srpnja, 62-godišnjak je putem društvenih mreža i telefona kontaktirao s nekoliko nepoznatih osoba s ciljem zarade ulaganjem u dionice. Po uputama nepoznate osobe instalirao je aplikaciju i uplatio 200 eura, te ga je neznanac izvijestio da je zaradio 86 eura. Nakon što je nepoznati zatražio uplatu od još tisuću eura, a na koju oštećeni nije pristao, neznanac ga je uputio na osobe iz navodnog računovodstva radi isplate uloženog i zarađenog novca. Oštećeni je slijedio upute i instalirao aplikacije te je tako nepoznatim osobama omogućio pristup svojim i bankovnim podacima. Kada je u banci provjerio da li mu je uplaćen uloženi i zarađeni novac shvatio je da je prevaren jer mu je s računa skinuto 4.200,00 eura.

Također tijekom srpnja, 53-godišnjakinja je dobila SMS poruku s poveznicom na kojoj se otvorila stranica slična stranici Hrvatske pošte, te budući da očekuje dostavu pratila upute i upisala svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice. Nakon toga je shvatila da je prevarena jer joj je s računa skinut iznos iznad 1.200,00 eura.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja kaznenih djela.

Upozorenje građanima!

Upozoravamo građane da ne šalju svoje osobne podatke i podatke bankovnih kartica nepoznatim osobama, jer time omogućuju skidanje novca s vlastitog računa budući da su na poleđini kartice kontrolne autorizacijske oznake.
Pozivamo građane na oprez te da uvijek budu sumnjičavi prema nepoznatim osobama koje obećavaju velike zarade u kratkom vremenu, a ukoliko su oštećeni o trome obavijeste policiju.

Pogledajte vijest: Ravnateljstvo policije - Internet prijevare (gov.hr) te kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV   YouTube kanalu.

Prethodno objavljene vijesti:

Neznanac instalirao i pokrenuo zloćudni software na računalu

Građanka mislila da ulaže u dionice, no ubrzo je shvatila da je prevarena

Pronađen počinitelj računalne prijevare

Na bankovni račun prevaranta uplatila nekoliko tisuća eura

Prevaranti vrebaju - policija ponovno poziva građane na oprez!

Oprez: 87-godišnjakinja ostala bez 300,00 eura
 

Stranica