Prevenirajmo teške krađe, budimo korak ispred provalnika!

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/policija1.jpg

U vezi počinjenih kaznenih djela teških krađa, policijski službenici odmah po dojavi o počinjenju poduzimaju odgovarajuće mjere i radnje, te su s pojedinim osobama već obavili razgovore u cilju dobivanja korisnih saznanja.

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, u prvoj polovici siječnja ove godine, evidentirano je 14 imovinskih kaznenih djela, od kojih 10 kaznenih djela teške krađe na području Slavonskog Broda, 2 kaznena djela teške krađe na području Okučana, te 1 kazneno djelo prijevare, dok su prošle godine u istom razdoblju, evidentirana 3 kaznena djela, od toga 2 kaznena djela krađe (Sl. Brod i N. Gradiška) i 1 kazneno djelo prijevare (Okučani).

Prošle godine je na području policijske uprave evidentirano 238 kaznenih djela teške krađe, što je za 22,7 % manje u odnosu na prethodnu 2020. godinu, kada je evidentirano 308 kaznenih djela teške krađe.  Ukupan broj kaznenih djela je 1601 što je za 3,7 % manje u odnosu na prethodnu godinu.

Kontinuiran rad i kvalitetna saznanja policijskih službenika policijske uprave, doprinijeli su uspješnom otkrivanju većeg broja kaznenih djela, te je ukupna razriješenost kaznenih djela visokih 73,89 %, što je za 2,8 % više u odnosu na godinu ranije.

U vezi počinjenih kaznenih djela teških krađa, policijski službenici odmah po dojavi o počinjenju poduzimaju odgovarajuće mjere i radnje, te su s pojedinim osobama već obavili razgovore u cilju dobivanja korisnih saznanja.
 
Treba imati na umu da provalnici nikad ne spavaju, te dok građani odmaraju, „provalnici rade“, i to ne samo noću, već to čine i tijekom dana. Ponekad ne uspijevaju u provali, te sve ostane na oštećenju vrata ili prozora stana ili kuće, a kada uspiju i uđu u unutrašnjost doma, meta su im vrijednije stvari, novac, nakit i slično.

Policija savjetuje građane da preventivno djeluju, budu korak ispred provalnika i poduzmu neke od mjera samozaštite, kako ne bi postali žrtvom kaznenog djela:  

-Vrata obiteljske kuće ili stana zaključavajte bez obzira na koliko vremena odlazite, te ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (ispod otirača, u cvijeću ili sličnom mjestu u blizini vrata). Ne spuštajte rolete do kraja na prozorima, te ne ostavljajte u blizini ljestve, koje bi lopovima „olakšale posao“.

-Vrlo je važno ostvariti dobre odnose i komunikaciju sa susjedima, koji će paziti na vaš dom ili stan kada ste odsutni, radite ili ste na godišnjem. Također to može biti i druga osoba od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić, te tako ostavljati dojam da su ukućani kod kuće.

-Ne objavljujte i ne pričajte svima o tome da odlazite, te ne ostavljajte slične informacije na društvenim mrežama.

-Ugradite protuprovalne vrata ili prozore, te postavite video nadzor, odnosno alarmni sustav. -Ugradite tajmere za svjetlo, rasvjetu koja se uključuje na pokret.

-Svoje dragocjenosti, novac i nakit ne ostavljajte u kuhinjskim policama i posudama, a posebice u spavaćim sobama, u ladicama i ormarima, odnosno pohranite u za to predviđene sefove u bankama, te kreditne kartice ne držite zajedno sa PIN brojevima.

-U slučaju da postanete žrtvom kaznenog djela, odmah pozovite policiju, ništa nemojte mijenjati  do njihova dolaska, te korisna saznanja recite policijskim službenicima.

Stranica