Provedena akcija „4 ubojice u prometu“

Slika /PU_BP/Promet/4 ubojice - plakati.jpg

Sigurno i oprezno u prometu – čuvajte svoj život i živote drugih!

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, jučer (14. srpnja), od 13 do 19 sati, proveli su operativnu akciju „4 ubojice u prometu“.
Za vrijeme provođenja akcije utvrđen je 101 prekršaj, od čega 41 prekršaj ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 33 prekršaja nepropisnih brzina, 6 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 4 prekršaja korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje, te je utvrđeno 17 ostalih prekršaja (neregistrirano vozilo, istek važenja prometne dozvole, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje i sl.).
Najbrojniji i najčešći uzročnici prometnih nesreća
Naime, sukladno statističkim pokazateljima prekršaji „4 ubojice u prometu“ (brzina, alkohol, pojas i mobitel) najbrojniji su i ujedno najčešći uzročnici prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Prošli tjedan u kontinuiranim policijskim nadzorima prometa utvrđeno je 372 prekršaja, od toga 115 prekršaja nepropisnih brzina, 83 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, 20 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje, te 15 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.
Nadalje, na prometnicama u nadležnosti rada policijske uprave od 1. siječnja do 30. lipnja 2021. godine u prometnim nesrećama poginulo je 7 osoba, što je za 75 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, također je više (52) teško ozlijeđenih osoba za 33,3 %, te je više lakše (153) ozlijeđenih osoba za 13,3 %. Prometne nesreće u kojima su sudionici pod utjecajem alkohola (84) u porastu su za 47,4 %, te su prekršaji nedopuštenih brzina (105) u povećanju za 75 %. 
Činjenica je, da je gotovo u svim prometnim nesrećama sa poginulim, odnosno težim ozljeđivanjem osoba uzrok najmanje jedan od prekršaja „4 ubojice u prometu“ – neprilagođena i nepropisna brzina. Uz to se nerijetko veže vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi ili opojnih droga, odnosno korištenje mobitela tijekom vožnje, što odvlači pozornost vozača od prometne situacije. Za sudionike u najvećoj mjeri uzrok nesreća  s kobnim ishodom je nekorištenje zaštitnog sigurnosnog pojasa.
Unatoč apelima, upozorenjima i izvješćima policije o posljedicama prometnih nesreća u kojima su sudionici uslijed počinjenih prekršaja „4 ubojice u prometu“ teško ozlijeđeni ili smrtno stradali, policijski službenici i dalje u prometu zatiču sudionike, koji čine upravo ove prometne prekršaje.
Sudionici u prometu – čuvajte svoj život i život drugih!
Policijski službenici ponovno apeliraju na sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, međusobno uvažavanje svih kategorija sudionika te podizanje razine prometne kulture kod svakog pojedinca, bilo da u prometu sudjeluje kao vozač, putnik, motociklist, biciklist ili pješak.
U cilju povećanja razine sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju intenzivno i dalje sa provođenjem akcija nadzora nad prometom, kako u radne dane (i noću), tako i tijekom vikenda.
Policijski službenici će pritom koristiti sve raspoložive uređaje i opremu, te će naredne mjere biti prvenstveno usmjerene na smanjenje broja prekršaja, koji najčešće dovode do prometnih nesreća s teškim posljedicama, odnosno na prekršaje iz skupine “4 ubojice u prometu – alkohol, brzina, mobitel i pojas”, ali i na sve druge prekršaje u cestovnom prometu. Također će se posebno obratiti pozornost, uočavati i sankcionirati nevezivanje sigurnosnog pojasa osoba na prednjim i na stražnjim sjedalima, kako bi se izbjegle teške ozljede ili ispadanje osobe iz vozila pri eventualnoj prometnoj nesreći.
Sudionici u prometu pridržavajte se prometnih pravila – čuvajte svoj život i život drugih!

Foto:ilustracija

Stranica