Nastavlja se provedba preventivne akcije "Mir i dobro"

Slika /PU_BP/Akcija Mir i dobro/MID[2].jpg

Dragi odrasli, posebice sada, u doba pandemije uzrokovane virusom COVID - 19, tijekom nadolazećih Blagdana, budite razboriti  i odgovorni.  Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.

Policijska uprava brodsko-posavska nastavlja sa provedbom preventivne akcije ''Mir i dobro''. Akcija se provodi od 15. prosinca 2020. godine do 10. siječnja 2021. godine s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, te smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Prošlogodišnji blagdani protekli su na području Policijske uprave brodsko-posavske  u izrazito povoljnom ozračju, pa tako nije zabilježen niti jedan događaj u kojem je netko ozlijeđen zbog uporabe pirotehničkih sredstva. Policijski službenici su prekršajno prijavili četiri osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, dok su tri osobe prijavljene za dva prekršaja zbog povrede Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. 
Policijski službenici će tijekom predstojećih novogodišnjih blagdana provoditi određene aktivnosti kako bi se osiguralo povoljno stanje sigurnosti. Poduzimati će aktivnosti kako bi se spriječila zlouporaba vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.
 
Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.
Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.) mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina te je i uporaba tih sredstava dozvoljena osobama starijima od 14 godina, i to tijekom cijele godine. Ističemo da, unatoč uvriježenom mišljenju kako su pirotehnička sredstva ove kategorije dječja pirotehnika, ona to nisu i nikako ih ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina. Za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba navedenih sredstava dozvoljena je  osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima  i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, T1, T2, P1 i P2 za osobne potrebe. Pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje MUP-a, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 koja se, osim u navedenim prodavaonicama, mogu prodavati u maloprodaji u drugim prodavaonicama te na kioscima.

Apel policije građanima

Policija poziva građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva, jer se mogu dogoditi neželjene posljedice.
Petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te nisu bezopasne, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati teža ozljeđivanja i požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima, niti prema drugim osobama ili životinjama, odnosno da pirotehnička sredstva ne koriste izvan dozvoljenog razdoblja.

Dragi odrasli,
posebice sada, u doba pandemije uzrokovane virusom COVID - 19, tijekom nadolazećih Blagdana, budite razboriti  i odgovorni.  Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.
Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.
Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!
U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava,  obvezno  proučite upute  o  načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz  striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti.
Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju. 
Želimo da Vam blagdani proteknu u zdravom i sigurnom okruženju!

Pročitajte savjete policije u brošuri „Mir i dobro“ te na web stranici Ravnateljstva policije pogledajte videospot.

Stranica