Akcija "Manje oružja - manje tragedija"

Slika /PU_BP/Oružje2019/Oružje,AP,streljivo.JPG

Građani sa područja Policijske uprave brodsko-posavske su nakon odluke o dragovoljnoj predaji oružja, pozvali policiju na broj telefona 192 i riješili se „zla“ iz svog doma

Nakon odluke o dragovoljnoj predaji oružja pozvali policiju i riješili se „zla“ iz svog doma
U vremenu od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine, građani sa područja Policijske uprave brodsko-posavske, iskoristili su Akciju „Manje oružja – manje tragedija“, odlučivši se na dragovoljnu predaju oružja policiji. Nakon što su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu zaprimili poziv građana, od istih su na siguran način preuzeli: 233 komada raznog vatrenog oružja (automatsko, rasprskavajuće, ručne bombe, mine, te razno dugo i kratko oružje), 2962 komada streljiva za dugo i kratko oružje, te 9,8 kilograma eksploziva. U istom vremenu prošle godine (2019.) dragovoljno je predano 366 komada raznog vatrenog oružja, 16170 komada raznog streljiva i 9,6 kilograma eksploziva.

Građani neće biti kažnjeni
Akcija „Manje oružja – manje tragedija“, traje neprekidno od 2007. godine, te  pruža mogućnost građanima, dragovoljne predaje oružja bez kažnjavanja. Dakle, protiv građana se neće pokretati prekršajni niti kazneni postupci, ukoliko se odluče na dragovoljnu predaju i pozovu policiju, prije poduzimanja izvida prekršaja i započinjanja izvida kaznenih djela, hitnih dokaznih radnji sukladno zakonu kojim se uređuje kazneni postupak, odnosno zakonu kojim se uređuju policijski poslovi i ovlasti. 
U sklopu spomenute akcije (od 1. rujna 2007. do 31. prosinca 2019. godine), policijski službenici su od građana sa područja Policijske uprave brodsko-posavske, preuzeli 7396 komada raznog vatrenog oružja, 306881 komad streljiva za dugo i kratko oružje, te 287 kilograma eksploziva.

Prikupljeno oružje na području MUP-a
Na području Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u sklopu kampanje od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020. godine, prikupljeno je: 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja), 5.501.464 komada raznog streljiva i 5.382 kilograma eksploziva. Od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine u sklopu kampanje je prikupljeno 2.542 komada vatrenog oružja (od toga 135 komada automatskog oružja), 143.175 komada raznog streljiva i 112 kilograma eksploziva.
Akcija „Manje oružja, manje tragedija“ proglašena je najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda (tadašnji stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev za akciju „Manje oružja, manje tragedija“ rekao kako je riječ o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti UN-a).

Policijska uprava brodsko-posavska poziva građane da se pridruže i podrže akciju, te zajedno učine sigurnijim svoj dom i svoje životno okružje
Kako bi se slučajevi stradavanja osoba sveo na minimum, policija poziva građane da podrže Akciju „Manje oružja – manje tragedija“, te u slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja, obavijeste policiju, kako bi oružje izuzeo policijski službenik protueksplozijske službe. Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika.
Upozoravamo građane da ne odbacuju oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo u smeće, niti na javne i privatne površine (šume, kanale, njive), što može biti vrlo opasno, te dovesti do stradavanja osoba.
Policija također poziva predstavnike institucija i udruga (u lokalnoj zajednici), a posebice predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, da se pridruže i podrže ovu kampanju, te potaknu na odluku o dragovoljnoj predaji i druge osobe koje poznaju, kako bi se riješili tog „zla“ iz svog doma i učinili ga sigurnijim, kao i okružje u kojem živimo.

Stranica