U zajedništvu sada kao i 1991. - Biciklistički maraton Dubrovnik - Vukovar

  • Slika /PU_BP/Biciklistički maratoni/IPA Međimurje,Dubrovnik-Vukovar/Bic.mar.IPA.1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Biciklistički maraton je organiziran u znak sjećanja na radne kolege, policijske službenike i hrvatske branitelje koji su Domovini, sudjelujući u Domovinskom ratu dali ono najvrijednije, svoje živote.

Foto: PU brodsko-posavska

Regionalni klub IPA Međimurje organizirao je biciklistički maraton od Dubrovnika do Vukovara, kojom prilikom su umirovljeni i aktivni policijski službenici, vozili dionice kroz županije u kojima su međimurski i varaždinski policijski službenici aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu.

Ova biciklistička avantura duga oko 800 kilometara, započela je 5. rujna u Dubrovniku, te su neumorni biciklisti odvozili osam dionica, prošavši kroz mnoga mjesta Lijepe Naše (Ploće, Metković, Trinj, Sinj, Knin, Korenica, Topusko. Novska, Slavonski Brod) sa odredištem u Vukovaru 12. rujna.

Na ovakav način, prisjetili su se svojih radnih kolega, policijskih službenika i hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu dali ono najvrijednije, svoje živote.

Sedmoricu odvažnih biciklista te logistiku (predsjednika i tajnika IPA Međimurje), u Slavonskom Brodu je dočekao načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić i predsjednik IPA Policijske uprave brodsko-posavske Ivica Đaković, iskazavši im dobrodošlicu. Kratki odmor su iskoristili za obilazak znamenitosti Grada Slavonskog Broda.

Danas u 9 sati, uz podršku načelnika Valića, zajedno su zapalili svijeću na spomen obilježju ispred zgrade Interventne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske u znak sjećanja na poginule policijske službenike hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

U zajedništvu sada, kao i prije 30 godina kada su zajedno branili Vukovar prisjetili su se ratnih stradavanja.

Tom prilikom predsjednik IPA Međimurje Darko Dragičević je napomenuo: „Biciklistički maraton smo organizirali u spomen na posljednju skupinu policijskih službenika, policajaca Policijske uprave Varaždinske (u sastavu koje je tada bila Policijska uprava Međimurska), kada je 11. rujna 1991. godine, krenula iz Čakovca i Varaždina, prema Vukovaru, kako bi pomogli u obrani grada i okolnih naselja. Radi se o Postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika, upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Veći dio pripadnika je zarobljen, te nikada nećemo zaboraviti naše poginule i nestale radne kolege policijske službenike“.

Dvojica biciklista koji sudjeluju u maratonu su također iskusili zarobljeništvo i neprijateljske logore, te im je posebno važno sudjelovati u ovom maratonu „Da se ne zaboravi“ i sjetiti se tih dana i junaštva hrvatskih branitelja policijskih službenika, koji su tada imali važnu ulogu prve obrane Republike Hrvatske.

Maraton je organiziran u partnerstvu s  Hrvatskim društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Županije varaždinske, uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i IPA Sekcije Hrvatske.
 

Stranica