Održana edukacija u sklopu projekta "Upoznajmo slijepe"

U dvorani hotela „Zovko“ u Slavonskom Brodu od 09,00 do 14,30 sati održana je edukacija u sklopu projekta „Upoznajmo slijepe“. Edukaciju za provođenje projekta Hrvatskog saveza slijepih financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a istim se željelo  

Foto: Ilustracija

U dvorani hotela „Zovko“ u Slavonskom Brodu  od 09,00 do 14,30 sati održana je edukacija u sklopu projekta „Upoznajmo slijepe“. Edukaciju za provođenje projekta Hrvatskog saveza slijepih financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a istim se željelo informirati javnost o pravima i mogućnostima slijepih osoba. Osim toga, cilj ovog projekta bio je i potaknuti preobrazbu negativnih stavova okoline prema osobama s invaliditetom u pozitivno prihvaćanje, kao i povećati postojeću razinu uključenosti slijepih osoba u društveni život zajednice.

Edukacije vezano uz ovaj projekt održavaju se već neko vrijeme diljem Hrvatske i to u prvom redu za zaposlenike institucija i javnih službi koji se u svom radu i komunikaciji susreću s osobama oštećenog vida, tako da su na edukaciji u hotelu „Zovko“ bili prisutni predstavnici policije za prevenciju kao i djelatnice Centra za socijalnu skrb, „Cekina“, i osnovne škole „Milan Amruš“. 

Voditeljica projekta“Upoznajmo slijepe“ gospođa prof. def., Vinka Hrgovčić Cvetko u kratkom mi je u razgovoru priznala kako je očekivala veći broj zainteresiranih djelatnika socijalnih i odgojno-obrazovnih ustanova, te predstavnika različitih institucija lokalne zajednice i medija, iako je istaknula kako je iznimno zadovoljna aktivnim sudjelovanjem i savladanim znanjima sudionika na edukaciji. 

Cilj provedene edukacije bio je rad na uklanjanju predrasuda u društvu i podizanju razine svijesti koja će omogućiti da osobe sa invaliditetom budu aktivni članovi zajednice. Demistificirati sljepoću, te slijepe osobe prihvatiti kao koristan dio populacije, ljudi koji vide prema slijepim se osobama odnose različito, zaključak je koji se stekao na kraju edukacije.

Kroz edukaciju može se steći potrebna znanja o tome kako pristupiti slijepoj osobi, kako joj pravilno pružiti pomoć i kako je voditi, o pravima i mogućnostima za slijepe, o predrasudama koje su još uvijek prisutne u velikoj mjeri prema osobama s invaliditetom.

Moderatorica edukacijskog programa bila je Vinka Hrgovčić Cvetko, prof. def, voditeljica posebnih projekata i programa u Hrvatskom savezu slijepih, dok su svoja stručna znanja prenijeli : 

-dr.sc. Anita Lauri Korajlija, prof. psihologije predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 

-dr.sc. Anđela Eva Delale, prof. psihologije, Studentski centar socijalnog rada, Pravni fakultet u Zagrebu

-Karmen Nenadić, prof. def. Stručnjakinja sa sveobuhvatnim znanjem o karakteristikama invalidnosti sljepoće,

-Andreja Veljača, dipl. iur. zadužena za programe i projekte iz područja prava slijepih u stručnoj službi Hrvatskog saveza slijepih, 

Neke od tema o kojima su govorili spomenuti stručnjaci su:“Predrasude prema osobama s invaliditetom i rad na njima“, „Pristup slijepoj osobi“, „Prava slijepih osoba“, „Vođenje slijepih osoba“, „Simulacija različitih oštećenja vida“. Vojin Perić, ravnatelj Dramskog studija za slijepe i slabovidne „Novi život“ odigrao je kratke crtice iz dramskog repertoara studija, zatim je voditeljica programa Vinka Hrgovčić Cvetko, prof. def. prezentirala pomagala za slijepe osobe i očnu protetiku. 

Na kraju edukacije podijeljeni su promotivni materijali za korištenje u pojedinim praktičnim prilikama i općenito u životu. 
 



Stranica