Aktivnosti policije za Martinje

Policijski službenici će i ove godine od 11. do 14. studenoga, pojačano nadzirati promet ne području iz nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske s naglaskom na alkoholizirane vozače.

Foto: Ilustracija

Policijski službenici će i ove godine pojačano nadzirati promet ne području iz nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske s naglaskom na alkoholizirane vozače.

Iako su evidentne osobe koje se bave vinarstvom, na ovom području tradicija krštenja mošta i nije u tolikoj mjeri „trend“, no policija će djelovati pojačano u prometu od 11. do 14. studenoga. Obzirom na ovu tradiciju za pretpostaviti je, da će vjerojatno određeni građani konzumirati alkoholna pića.

Najveći broj prometnih nesreća događa se zbog grubog kršenja prometnih propisa, nepropisnih i neprilagođenih brzina, te je također čest uzročnik vožnja pod utjecajem alkohola.

Policija upozorava sudionike u prometu da, ukoliko piju alkohol ne sjedaju za upravljač svog vozila, već da ga prepuste trijeznoj osobi, radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

U ovom vremenu policija će biti konstantno nazočna na prometnicama, odnosno lokacijama po vlastitoj prosudbi, te neće tolerirati vožnju pod utjecajem alkohola, odnosno grube prekršaje u prometu, posebice onih vozača koji ih češće čine.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama za vožnju pod utjecajem, kada je izmjerena koncentracija  alkohola u organizmu vozača od 0,5 do 1,0 promila, predviđena je kazna u iznosu od jedne do dvije tisuće kuna. Za izmjerenu koncentraciju alkohola u rasponu od 1,0 do 1,5 promila, predviđena je kazna od dvije do pet tisuća kuna, a za koncentraciju alkohola iznad 1,5 promila od pet do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Pročitajte više: http://www.mup.gov.hr/76858.aspx



Stranica