Aktivnosti policije u prometu

Jučer su prometni policajci na području Grada Slavonskog Broda proveli preventivnu akciju pod nazivom „Brzina, biciklisti, mopedi i motocikli“. Unazad nekoliko dana provedene su još neke preventivne aktivnosti s ciljem podizanja prometne kulture


Foto: PU brodsko-posavska
 
Jučer su prometni policajci na području Grada Slavonskog Broda proveli preventivnu akciju pod nazivom „Brzina, biciklisti, mopedi i motocikli“.Tijekom akcije poduzeli su ukupno 58 mjera i radnji prema sudionicima u prometu, koji su počinili prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Od ukupnog broja poduzetih mjera prema vozačima mopeda i motocikala poduzeto je 20, prema biciklistima jedna mjera, te je utvrđeno 27 mjera vezano uz brzine.
Najveći broj prekršitelja upravljao je nepropisnom brzinom (27). U pet slučajeva vozači nisu koristili svjetla, dok su u četiri slučaja upravljali prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima. U manjem broju utvrđeni su prekršaji kao što je nepropuštanje pješaka, alkohol, neregistrirano vozilo, protek prometne dozvole, pokazivač smjera, nepoštivanje prometnog znaka, crveno svjetlo, strana kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, upravljanje biciklom vožnjom bez ruku i dr.
Prometna policija nastavlja sa sličnim aktivnostima, te neće tolerirati prekršaje zbog kojih u prometnim nesrećama nastaju najteže posljedice za život i tijelo osobe.
 
            U srijedu u okviru preventivne akcije „Poštujte naše znakove“ u suradnji Policijske postaje Nova Gradiška i Auto-kluba Nova Gradiška u sklopu akcije „Sigurno i vješto u prometu“, a u suradnji sa Društvom naša djeca iz Nove Gradiške, održana je biciklijada.
Ova manifestacija je održana u prostoru Auto kluba Nova Gradiška i prometnom vježbalištu u kojoj je sudjelovalo oko 150 djece prvoškolaca i predškolske dobi zajedno sa svojim roditeljima. Djeca su kroz vožnju biciklima na poligonu koji je prilagođen njihovom uzrastu, stjecala određena znanja iz prometne kulture. Policijska postaja Nova Gradiška je tijekom biciklijade na postavljenom info pultu prezentirala opremu i tehniku prometne policije. Svim sudionicima su podijeljeni prigodni pokloni i osvježenje.
 
            Sličnu aktivnost provela je i Postaja prometne policije Slavonski Brod 11. rujna. Početkom svake školske godine postavljaju se pitanja o sigurnosti djece u prometu. Odgovorno ponašanje u prometu tiče se i vozača koji trebaju paziti na djecu, ali i roditelja kao moralnih uzora djeci. Naravno da i prometna policija ima svoju ulogu u razvoju prometne kulture i upravo zbog toga je i ove godine, u suradnji sa Auto klubom Marsonia provedena preventivno – edukativna aktivnost „Sigurno i vješto u prometu“. Cilj ove aktivnosti je da se djeca i ostali sudionici u prometu potaknu na odgovorno ponašanje u prometu, te ih upozori na opasnosti sa kojima se djeca susreću na putu od kuće do škole.
Ova aktivnost provedena je na Gradskom korzu, a bila je namijenjena djeci od tri do osam godina koja su vozeći bicikl, romobil ili role obavljali određene radnje u prometu (stati na crveno svjetlo na semaforu, krenuti na zeleno, stati na znak STOP, i dr.), te pratili policijskog službenika na motociklu. Uspješno su savladali sve te radnje u prometu.


Stranica