Preventivna akcija "Biciklisti"

Prometni policajci su jučer od osam do 12 sati na području Slavonskog Broda proveli preventivnu akciju u sklopu koje su biciklistima darivali retroreflektirajuće prsluke, a danas nastavljaju sa akcijom "Mopedi i motocikli",


Foto: PU brodsko-posavska
 
Od početka godine u prometnim nesrećama koje su se dogodile na prometnicama iz nadležnosti rada policijske uprave, smrtno je stradalo ukupno 11 osoba, od toga je šest osoba u svojstvu vozača i putnika u motornim vozilima, jedan motociklist. U dva slučaja naleta vozila na pješake smrtno su stradale dvije osobe, te su također smrtno stradala dva vozača bicikla. U ovim slučajevima jedan biciklist je uzrokovao prometnu nesreću, oduzevši prednost prolaska vozilu, a u drugom slučaju je vozač kombi vozila uzrokovao prometnu nesreću, naletjevši na biciklistu.
 
Obzirom da su biciklisti jedna od osjetljivijih kategorija sudionika u prometu, prometna policija je na području Grada Slavonskog Broda, jučer od 8 do 12 sati provela preventivnu akciju „Biciklisti“ u cilju podizanja prometne kulture na višu razinu, kao i smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja vozača bicikala.

Tijekom trajanja ove akcije policijski službenici za prometnu preventivu zaustavili su 25 biciklista, kojom prilikom nisu utvrđeni prekršaji. Bicikliste su upozoravali na opasnosti koje ih vrebaju na cestama ukoliko je njihovo ponašanje u prometu neprimjereno ili u suprotnosti sa prometnim propisima, usmjeravajući ih na pozitivna ponašanja.  Također su ih savjetovali da pijani ne sjedaju za upravljač bicikla, jer je takvo ponašanje u prometu vrlo rizično i opasnost su samima sebi, ali i drugim sudionicima u prometu. 

Svim biciklistima su darivani retrorefletirajući prsluci uz napomenu da ih obuku kada voze bicikl, jer će biti vidljiviji u prometu, posebice u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, kiša, noć..).

Policija nastavlja i danas sa preventivno represivnim aktivnostima s naglaskom na vozače mopeda i motocikala, koji su također jedna od osjetljivijih kategorija sudionika u prometu.
Današnja akcija biti će provedena na području policijske uprave od 10 do 18 sati, pri čemu će se između ostalog nadzirati tehnička ispravnost motornih vozila i poštivanje prometnih propisa.


Stranica