Ubojita sredstva

U sedam mjeseci ove godine građani su dragovoljno predali i pronašli ukupno 576 komada raznog vatrenog i rasprskavajućeg oružja. Od toga je najviše ručnih bombi (295 komada). Dragovoljno je predano i


Foto: PU brodsko-posavska
 
U sedam mjeseci ove godine građani su dragovoljno predali i pronašli ukupno 576 komada raznog vatrenog i rasprskavajućeg oružja. Od toga je najviše ručnih bombi (295 komada). Dragovoljno je predano i pronađeno ukupno 23602 komada razne vrste streljiva i 10,2 kilograma eksploziva.         
Temeljem policijskih ovlasti u istom razdoblju izuzeto je ukupno 134 komada raznog vatrenog i rasprskavajućeg oružja, dok je u istom razdoblju prošle godine izuzeta znatno manja količina istog takvog oružja, a radi se o 52 komada. Nasuprot tome, prošle godine je izuzeta znatno veća količina raznog streljiva i to 13 859 komada, dok je u istom razdoblju ove godine izuzeto 3855 komada raznog streljiva, te 0,9 kilograma eksploziva.
 
Jučer je policija intervenirala po dojavi o svađi, odnosno narušavanju javnog reda i mira. Temeljem sudskog naloga izvršili su pretragu doma i drugih prostorija na području općine Gornji Bogićevci i oduzeli jednu poluautomatsku pušku marke CZ (cal. 7,62 x 39) i 187 komada raznog streljiva, koje je 61-godišnjak nelegalno posjedovao. Protiv njega je podnesena kaznena prijava.
 
Tijekom vikenda, policija je intervenirala i po dojavi o prijetnji i narušavanju javnog reda i mira na području općine Staro Petrovo Selo. U sklopu provedenog prekršajnog i kriminalističkog istraživanja nad 40-godišnjakom, izuzeta je jedna puška sa skraćenim cijevima i kundakom i dva komada streljiva (cal. 7,9 mm), koje je on nelegalno posjedovao. Protiv njega je podnesen optužni prijedlog i kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.
 
Građani su također tijekom vikenda, u dva slučaja pronašli odbačeno oružje. U prvom slučaju u šumskom predjelu u Starom Slatiniku 58-godišnjak je pronašao neeksplodiranu minobacačku granatu 60 mm. U drugom slučaju, na deponiju za otpad kod Kaniže 68-godišnji građanin je pronašao odbačenu kutiju u kojoj se nalazilo streljivo za pješačko naoružanje, probojno – zapaljivo streljivo, nekoliko vježbovnih metaka za ručni bacač, upaljač za ručnu bombu i drugo razno streljivo.
 
NAPOMENA: Odbačeno oružje predstavlja veliku opasnost , posebno za djecu koja su vrlo radoznala, isto tako za sve građane, pa i za one građane koji ga ostave na raznim javnim ili privatnim površinama. Mogu se dogoditi strašne tragedije kao posljedice, ukoliko se oružje nađe u rukama djece.
Policija konstantno apelira na građane, da ne odbacuju oružje na sličan način, već da pozovu hitni pozivni broj policije 192, koja će doći radi preuzimanja oružja. Osoba koja pozove policiju radi dragovoljne predaje oružja neće biti kažnjena, niti će se protiv nje pokretati prekršajni niti kazneni postupci.


Stranica