Tim učenika Brodsko-posavske županije na državnom natjecanju opet prvi


Foto: PU brodsko-posavska 
 
Nakon sudjelovanja učenika osnovnih škola Brodsko-posavske županije na županijskom natjecanju, gdje su u Osnovnoj školi "Ivan Mažuranić" u Sibinju pristupili testiranju i poligonu spretnosti u sklopu aktivnosti "Sigurno u prometu 2010.", na državnom natjecanju su pokazali pravo znanje, osvojivši prvo mjesto, kao i učenici koji su tijekom ožujka i travnja sudjelovali u natjecanju putem Interneta u "Prometnoj učilici", te također na razini države osvojili vrijedne nagrade i prva mjesta.
 
Učenici su na županijskom natjecanju nakon prigodnog programa pristupili teoretskom dijelu – testiranju, te potom poligonu spretnosti na kojem su pokazali svoje vještine upravljanja biciklom. Na natjecanju su sudjelovali učenici 13 osnovnih škola. Najboljim timovima i pojedincima su dodijeljene vrijedne nagrade.
 
Načelnik PU brodsko-posavske Željko Prša je uručio vrijedne nagrade učenici Mateji Šimunović (OŠ "Ivana Gorana Kovačića" St. Petrovo Selo), koja je osvojila drugo mjesto u takmičenju putem Interneta, web aplikacija - Prometna učilica i dobila diplomu, bicikl i kacigu. Uručio je i vrijedne nagrade i diplome najboljim učenicima OŠ „Ljudevit Gaj“ iz Lužana. Najbolji u kategoriji od prvog do četvrtog razreda bili su Lucija Marosavljević koja je osvojila prijenosno računalo, bicikl i kacigu, dok su Dorotea Makovec i Ana Marosavljević osvojile svaka po bicikl i kacigu. U kategoriji od petog do osmog razreda najbolji su bili Ella Delić, Stjepan Marosavljević, Kristijan Makovec i Hrvoje Kovačević, koji su također osvojili po bicikl i kacigu.
 
Na 18. Državnom natjecanju "Sigurno u prometu 2010.", koje je održano u Zadru od 28. do 31. svibnja, sudjelovale su ekipe petih i šestih razreda osnovnih škola iz svih županija. Svaka ekipa sastojala se od četiri natjecatelja i to po dvije djevojčice i dva dječaka. Bilo je ukupno 21 ekipa sa 84 natjecatelja. Ekipa Brodsko-posavske pokazala je najbolje znanje iz prometnih pravila i propisa i najbolju vještinu upravljanja biciklom i osvojila prvo mjesto.
U pojedinačnom poretku prvo mjesto je osvojio Marko Mlađan OŠ „Ivana Gorana Kovačića“ iz Starog Petrovog Sela (koji je poligon spretnosti odradio bez ijedne greške), drugo mjesto Mirna Kadić OŠ „Augusta Šenoe“ iz Gundinaca, četvrto mjesto Mateja Šimunović OŠ „Ivana  Gorana Kovačića“ iz Starog Petrovog Sela, dok je 21. mjesto osvojio Andrija Mitrović OŠ „Ljudevit Gaj“ iz Lužana.
Marko i Mirna su najboljim osvojenim mjestima osigurali svoje članstvo u ekipi Hrvatske i pred njima je Europsko natjecanje, koje će se održati u rujnu u Makedoniji. Za ovo natjecanje učenike su pripremali njihovi učitelji Mato Šimunović (Staro Petrovo Selo), Miroslav Kršić (Gundinci) i Perica Delić (Lužani). 
Do sada su učenici Brodsko-posavske županije bili osam puta prvi, četiri puta drugi i dva puta treći na državnom natjecanju. 

Temeljem akcijskog plana Brodsko-posavske županije započeo je pilot projekt „Prometna preventiva u osnovnoj školi – uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“ koji je u OŠ „Ivana Gorana Kovačića“ u Starom Petrovom Selu, proveo županijski tim u sastavu Mato Šimunović (prosvjetni djelatnik), Željko Ilak (HAK), Ivica Ostrun (PU brodsko-posavska), gdje su učenici petih razreda usvojili teoretska i praktična znanja i vještine sigurnog sudjelovanja u prometu.
Učenicima (ukupno 42) koji su s uspjehom završili ovaj program edukacije uručena su uvjerenja na svečanoj prigodi, koju je organizirala ravnateljica Zrinka Dejanović.

Ovako dobri rezultati učenika odraz su kontinuiranog preventivnog rada policije, prosvjetnih djelatnika i drugih subjekata na području prometne kulture u osnovnim školama, ali i zainteresiranosti učenika.


Stranica