Prometne nesreće, zimski uvjeti-savjeti i upozorenja

Tijekom jučerašnjeg dana, na području Policijske uprave brodsko-posavske dogodila se ukupno 21 prometna nesreća od kojih četiri s ozlijeđenim osobama i 17 prometnih nesreća s materijalnom štetom.


Foto: PU brodsko-posavska 
 
Dana 15. prosinca u 11.40 sati na autocesti A-3 Zagreb – Lipovac, kod mjesta Velika Kopanica, dogodila se prometna nesreća na način da je 49-godišnji državljanin Turske, upravljao tegljačem marke „Iveco Stralic“, turskih nacionalnih oznaka i broja s priključenom poluprikolicom, koji je zbog neprilagođene brzine stanju ceste (kolnik prekriven snijegom), izgubio nadzor nad upravljačem, sletjevši s kolnika na travnatu površinu, gdje je udario u smjerokazni stupić i žičanu ogradu. Nakon toga je došlo do prevrtanja skupa vozila na desni bok.
U ovoj prometnoj nesreći 49-godišnji vozač je zadobio teške tjelesne ozljede, koji je nakon ukazane liječničke pomoći zadržan na daljnjem liječenju u bolnici u Slavonskom Brodu.
Protiv vozača slijedi obavezni prekršajni nalog i obavijest o prometnoj nesreći općinskom državnom odvjetništvu.

Također istoga dana, u 20.10 sati u mjestu Godinjak, dogodila se prometna nesreća, na način da je 43-godišnjak upravljao osobnim automobilom marke „VW Passat“, kojim je zbog neprilagođene brzine stanju i uvjetima na kolniku (u potpunosti prekriven snijegom), izgubio nadzor nad upravljačem, sletjevši u putni kanal, gdje je lijevom bočnom stranom vozila udario u betonski rub kolnog ulaza, vlasništvo 59-godišnjaka.
U ovoj prometnoj nesreći 43-godišnji vozač je zadobio teške tjelesne ozljede, koji je po pruženoj liječničkoj pomoći zadržan na daljnjem liječenju u bolnici u Novoj Gradiški.
Protiv vozača slijedi obavezni prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i izvješće općinskom državnom odvjetništvu u Novoj Gradiški.

Dana 15./16. prosinca na području Policijske uprave brodsko-posavske dogodila se ukupno 21 prometna nesreća od kojih četiri s ozlijeđenim osobama (dvije osobe teško ozlijeđene, dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozljede) i 17 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

SAVJETI I UPOZORENJA:
Obzirom da su nastupili zimski uvjeti na našim prometnicama, samim time je i promet otežan, posebice  uz snijeg koji pada bez prestanka, savjetujemo sve sudionike u prometu na pojačan oprez. Također upozoravamo na njihove obaveze i važnost pridržavanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama.

Zimski uvjeti na cesti nastupaju kada je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica (čl. 193. Zakona), te se u takvim uvjetima promet zabranjuje vozilima na motorni pogon koja nemaju zimsku opremu, kao i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Pravilnikom je propisano, da se pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume na pogonskim kotačima.

Shodno navedenom, a prateći obavijesti o stanju na cestama, upozoravamo sve vlasnike autobusa, teretnih automobila, specijalnih i radnih vozila, tegljača i traktora, bez obzira na njihovo vlasništvo, da svoja vozila i vozače u takvim uvjetima ne upućuju na put i prometnice na kojima se očekuje nastupanje zimskih uvjeta ili su oni već nastupili, odnosno na prometnice na kojima bi zbog navedenog moglo doći do zastoja u prometu.


Stranica