Prometne nesreće - savjeti i upozorenja sudionicima u prometu

Dana 10. prosinca oko 11.25 sati u Slavonskom Brodu na kolniku Sjeverne vezne ceste, dogodila se prometna nesreća u kojoj je vozač motocikla smrtno stradao.

 
Foto: PU brodsko-posavska

Dana 10. prosinca oko 11.25 sati u Slavonskom Brodu na kolniku Sjeverne vezne ceste, dogodila se prometna nesreća u kojoj je vozač motocikla smrtno stradao. Nesreća se dogodila na način, da je 30-godišnjak upravljao teretnim automobilom marke „Mercedes 1844 L“, đakovačkih registarskih oznaka, kojim je vršio radnju skretanja ulijevo, ne propustivši pritom 22-godišnjeg vozača motocikla marke „Yamaha YZF R1“. Vozač motocikla je pristupio naglom kočenju, uslijed čega je došlo do pada s motocikla i udara njegovog tijela u osobni automobil marke „VW Passat“ koji se nalazio zaustavljen iza teretnog vozila.
U ovoj prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio je 22-godišnjak, koji je u 12.43 od zadobivenih ozljeda preminuo na Odjelu reanimacije u bolnici u Slavonskom Brodu. Dana 11. prosinca po nalogu istražnog suca, nad mrtvim tijelom će se izvršiti obdukcija.
U suradnji sa državnim odvjetništvom protiv 30-godišnjeg vozača teretnog vozila slijedi podnošenje kaznene prijave zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće.
 
Dana 10. prosinca oko 16.40 sati na raskrižju Svačićeve, Slunjske ulice i Trga hrvatskog proljeća u Slavonskom Brodu dogodila se prometna nesreća na način, da je 74-godišnjak upravljao osobnim automobilom marke „Opel Astra“, ne zaustavivši se kako bi propustio 58-godišnjeg pješaka, koji je u tom trenutku prelazio kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu. U kočenju je došlo do udara osobnog automobila u tijelo pješaka koji je potom pao na kolnik.
U ovoj prometnoj nesreći pješak je zadobio teške tjelesne ozljede, a nakon ukazane liječničke pomoći zadržan je na daljnjem liječenju.
U suradnji sa državnim odvjetništvom protiv 74-godišnjaka slijedi podnošenje kaznene prijave zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće.

Pročitajte: obavijest (veza - prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, dana 9. prosinca)

Pročitajte: Prometna nesreća s poginulom osobom, dana 4. prosinca
 
SAVJETI I UPOZORENJA SUDIONICIMA U PROMETU:  U vremenskom razdoblju od 4. do 10. prosinca na području Postaje prometne policije Slavonski Brod dogodilo se 27 prometnih nesreća i to tri s poginulim osobama, devet s ozlijeđenim i 15 s materijalnom štetom. Ukupno je stradalo 14 osoba, od kojih tri osobe smrtno, također tri osobe su teško ozlijeđene, dok je osam osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede.
U prometnim nesrećama smrtno su stradale tri osobe iz najrizičnijih skupina sudionika u prometu, kojima policija pridaje najviše pozornosti. Osim čestih upozoravanja putem medija, provođene su preventivne i represivne akcije prema tim skupinama, što očito još uvijek nije dovoljno i zahtjeva daljnje policijsko postupanje.

Savjetujemo pješake da za prelazak kolnika koriste isključivo pješačke prijelaze i da se prije prelaska kolnika uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Također je važno na sebi imati odjeću koja je uočljiva, posebice u uvjetima smanjene vidljivosti.

Upozoravamo vozače bicikala da za vožnju koriste biciklističke površine na mjestima na kojima su izgrađene, da se na biciklima ne voze po pješačkim prijelazima i da na vrijeme rukom daju odgovarajući znak o promjeni smjera kretanja. Također je bitno prilikom vožnje biciklom izvan naselja na sebi imati retroreflektirajući prsluk, a posebice upozoravamo na tehničku ispravnost bicikala, odnosno njihovu uočljivost koja se mora očitovati u posjedovanju svjetlosne signalizacije i druge potrebne opreme, a koju mora posjedovati svaki bicikl. Iako ne postoji zakonska obaveza savjetujemo sve vozače bicikala, da i u naselju noću i u uvjetima smanjene vidljivosti koriste retroreflektirajuće prsluke.

Upozoravamo vozače motocikala i mopeda na dopuštene brzine kretanja, obaveze korištenja zaštitnih kaciga i druge zaštitne opreme, registraciju vozila i sve druge zakonske obaveze koje se odnose na ovu skupinu.

Upućujemo apel građanima da starijim osobama pomognu pri prelasku kolnika, u nabavi osnovnih stvari za životne potrebe, kako bi na prometnicama bio što manji broj osoba starije životne dobi čija je reakcija u prometu u slučaju potrebe, zasigurno bitno sporija od mlađih osoba.

Molimo vlasnike vozila da svoja vozila registriraju i da vode brigu kome i pod kojim uvjetima posuđuju svoja vozila, jer u određenim slučajevima postoji i njihova odgovornost ili indirektna krivnja u slučaju nastanka posljedica.

Apeliramo na sve sudionike u prometu i sve građane, koji na bilo koji način mogu dati svoj doprinos poboljšanju stanja sigurnosti u prometu na veći angažman. Dolazak zimskih uvjeta, kiša, mokri kolnici, ne postojanje javne rasvjete na određenim lokacijama, noćni uvjeti, te uz to, tehnička neispravnost vozila i nepoštivanje prometnih propisa, dovoljan je razlog za zabrinutost prometne policije za sigurnost sudionika u prometu. Zbog toga će prometna policija pojačati nadzor ovih skupina sudionika u prometu u vrijeme i na mjestima koja su se iskazala kao kritična, opasna ili na drugi način zanimljiva mjesta na kojima je prisutno kršenje prometnih propisa.


 

 


Stranica