Petorica krijumčara se dala u bijeg, no policija ih uhvatila

Kriminalističkim istraživanjem nad osumnjičenim potvrđena je sumnja u počinjenje kaznenog djela iz članka 326. Kaznenog zakona te je utvrđeno da su za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu pokušali strane državljane odvesti do dogovorenog odredišta

Foto: ilustracija

Proteklih dana policijski službenici su spriječili još četiri slučaja krijumčarenja osoba te uhitili petoricu krijumčara.

U srijedu 4. rujna, oko 6.30 sati, policijski službenici su na autocesti A3, uočili kombi vozilo mađarskih nacionalnih registracijskih oznaka koji su zaustavili radi kontrole i sumnje u počinjenje kaznenog djela. Odmah po zaustavljaju, s mjesta vozača iskočila je muška osoba te se dala u bijeg. Policijski službenici su naknadno pronašli i uhitili odbjeglog vozača te je utvrđeno da se radi o 30-godišnjem marokanskom državljaninu, koji je u tovarnom prostoru navedenog automobila prevozio više osoba koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Nadalje, u blizini zaustavljanja kombi vozila, kontroliran je i osobni automobil poljskih nacionalnih registracijskih oznaka kojim je upravljao 35-godišnji pakistanski državljanin, a koji je bio prethodnica 30-godišnjaku s ciljem javljanja o lokacijama policije.  

Slijedećeg dana (5. rujna), u 0.50 sati, na području Slavonskog Broda, policijski službenici su kontrolirali osobni automobil poljskih nacionalnih registracijskih oznaka, iz kojega je po zaustavljanju također iskočio vozač i još dvije osobe davši se u bijeg. Policijski službenici su ubrzo pronašli odbjegle te utvrdili da je automobilom upravljao 52-godišnji iranski državljanin. U unutrašnjosti vozila je u neadekvatnom prostoru prevozio više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.  

Nekoliko sati kasnije policijski službenici su na autocesti kontrolirali teretni automobil njemačkih nacionalnih registracijskih oznaka kojim je upravljao 20-godišnji francuski državljanin, a koji je u tovarnom prostoru prevozio više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.   

Istog dana u noćnim satima, policijski službenici su na području Postaje granične policije Slavonski Šamac pokušali zaustaviti osobni automobil, no vozač se oglušio te nastavio vožnju. Potom se zaustavio u zaustavnoj traci i dao se u bijeg pješice, no policajci su ga ubrzo pronašli te utvrdili da se radi o 30-godišnjem sirijskom državljaninu. Navedeni je u automobilu prevozio više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.  

Policijski službenici su navedenim vozačima izdali adekvatne obvezne prekršajne naloge zbog više počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Kriminalističkim istraživanjem nad petoricom osumnjičenih je potvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela iz članka 326. Kaznenog zakona te je utvrđeno da su za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu pokušali strane državljane prevesti preko državne granice te odvesti do dogovorenog odredišta.

Osumnjičenici su uz kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.

Prema stranim državljanima je proveden postupak sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakona o strancima.  

Prethodno objavljene vijesti:

Uhićeno još dvoje krijumčara

Uhićeni krijumčari, počinili niz prometnih prekršaja, a kod jednog pronađen kokain

Prevozio strane državljane iz koristoljublja

Brodska policija u dva slučaja spriječila krijumčarenja osoba

Sakrio i prevozio osobe u posebno pregrađenom prostoru poluprikolice
 

 



Stranica