Vatra izmakla kontroli – građani oprez!

Ponovno upozoravamo građane da budu oprezni i ne pale vatru, jer je zbog visokih temperatura velika vjerojatnost nastanka požara, veće materijalne štete ili stradavanja osoba

Foto: ilustracija

Na području Općine Podcrkavlje, dana 12. kolovoza, oko 7 sati, došlo je do požara koji je zahvatio raslinje, voćnjake, vinograde, te dijelove šume. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a ugasili su ga pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Podcrkavlje. Policijski službenici su u nazočnosti inspektora zaštite od požara proveli očevid, kojim je utvrđeno da je 75-godišnjak na svom imanju zapalio suhe biljne ostatke te je zbog nepažnje i djelovanja vjetra došlo do razvoja i širenja požara koji je zahvatio šire područje na susjednim imanjima. Policijski službenici su o događaju upoznali Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu te nastavljaju daljnje kriminalističko istraživanje na utvrđivanju visine materijalne štete i podnošenju kaznene prijave protiv 75-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom.

Dana 12. kolovoza oko 13 sati, na području Općine Gornja Vrba, 35-godišnjak je spaljivao korov u svom vrtu, no u jednom trenutku je izgubio kontrolu nad vatrom koja se raširila i zahvatila nisko raslinje na susjednim parcelama, kojom prilikom je opožareno oko 200 kvadrata površine. Požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba niti je nastala materijalna šteta. Policijski službenici dostavljaju izvješće inspektoru zaštite od požara.

Nakon nedavnog požara nastalog zbog nepažnje (Palila otpad, pa nastao požar s većom materijalnom štetom), vatra je opet izmakla kontroli, te ponovno upozoravamo građane da budu oprezni i ne pale vatru, jer je zbog visokih temperatura velika vjerojatnost nastanka požara, veće materijalne štete ili stradavanja osoba.

Napominjemo da je sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara svaka fizička i pravna osoba, tijelo državne vlasti te jedinica lokalne i područje (regionalne) samouprave dužna poduzeti mjere opreza, odnosno djelovati na način kojim se ne može izazvati požar.

Također prema odredbama istoga Zakona, kao i odluka jedinica lokalne i područje (regionalne) samouprave, svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara kao i za posljedica koje iz toga nastanu. 

 

Stranica