Palila otpad, pa nastao požar s većom materijalnom štetom

Pozivamo građane da se dosljedno pridržavaju propisanih sigurnosnim mjera i odluka lokalne samouprave i odredbi Zakona o zaštiti od požara, a kako bi izbjegli neželjene posljedice, materijalnu štetu ili eventualne tragedije 

Foto: ilustracija

Dana 1. kolovoza, oko 13.30 sati, na području Općine Bukovlje, došlo je do požara u kojem nije bilo ozlijeđenih osoba, no opožareno je više hektara suhe trave, šume, i dr. Požar su ugasili djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod i Dobrovoljnog društva Garčin.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 55-godišnjakinja, palila otpad te je navedenog dana uslijed nedovoljne pažnje i djelovanja vjetra došlo do razvoja i širenja požara na ogrjevna drva. Požar se proširio na suhu travu, obližnji nasad i šumu, te je opožareno šire područje, kojom prilikom je nastala veća materijalna šteta.

Policijski službenici protiv 55-godišnjakinje podnose posebno izvješće kao dopunu kaznenoj prijavi Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Pozivamo građane da poštuju zakonske odredbe i odluke lokalne samouprave

Kako bi izbjegli neželjene posljedice, materijalnu štetu ili eventualne tragedije pozivamo građane da dosljedno poduzimaju propisane sigurnosne mjere i da poštuju odluke lokalne samouprave o spaljivanju biljnog otpada u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

Napominjemo da su sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara predviđene zatvorske i novčane kazne, a osim toga pojedinci svojim nepromišljenim radnjama mogu počiniti i kazneno djelo Dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje je također propisana zatvorska kazna.

Pozivamo građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini, kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192.
 

Stranica