Neznanac instalirao i pokrenuo zloćudni software na računalu

Ukoliko je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao vaše datoteke i onemogućio pristup vašim podacima, pomoć možete potražiti na internetskoj poveznici https://www.nomoreransom.org/cro/index.html

Foto: ilustracija

Dana 22. srpnja, nepoznati počinitelj je sa udaljenog računala instalirao i pokrenuo zloćudni software na računalu jednog knjigovodstvenog obrta sa području Slavonskog Broda.

Navedeni obrt je potom onemogućen u daljnjem radu. Dakle, nepoznati počinitelj je datoteke i programe učinio neuporabljivim te je ostavio vlasniku računala tekstualnu poruku, navevši da se datoteka može otključati samo slijedeći daljnje upute nepoznate osobe.

Vlasnica računala nije slijedila upute neznanca, već o navedenom obavijestila policiju. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje te podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenja računalnih podataka.

Građani oprez - potražite pomoć na internetskoj poveznici!

Ukoliko je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao vaše datoteke i onemogućio pristup vašim podacima, pomoć možete potražiti na internetskoj poveznici https://www.nomoreransom.org/cro/index.html na kojoj se nalazi alat pod nazivom KRIPTO ŠERIF, koji omogućuje da na jednostavan način učitate kriptirane datoteke.

To će vam omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te, ukoliko postoji, dobit ćete upute o načinu na koji možete pristupiti vašim podacima.
 

Stranica