Računalnom prijevarom oštećena za 930 eura

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja

Foto: Ilustracija

U Policijskoj postaji Nova Gradiška zaprimljena je kaznena prijava u vezi počinjenja kaznenog djela Računalne prijave.
Naime, 39-godišnja prijaviteljica je zaprimila poruku od neznanca koji se predstavio kao kurirska služba zatraživši poveznicom osobne podatke i podatke o bankovnoj kartici, što je oštećena i učinila.
Potom je utvrdila da joj je s računa „skinuto“ oko 930 eura. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja.

Savjetujemo građanima da budu oprezni te olako ne daju neznancima tražene podatke i ne potvrđuju zahtjeve za autorizacijom Internet bankarstva.
Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/ .
 

Stranica