Nepoznatim osobama ustupili povjerljive podatke i ostali bez novca

Građani budite oprezni i ne nasjedajte na priče i poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo

Foto: ilustracija

U Policijskoj upravi brodsko-posavskoj zaprimljene su dvije dojave o računalnim prijevarama. Naime, tijekom lipnja, 39-godišnjaka je putem telefona pozvala nepoznata osoba rekavši mu, da je ostvario znatnu dobit trgovanjem kriptovalutama i zatražila povjerljive osobne i bankovne podatke te instaliranje mobilne aplikacije. Oštećeni je slijedio upute nepoznate osobe, koja je potom preuzela upravljanje njegovim mobitelom te mu s računa skinula oko sedam tisuća eura.

Nadalje, tijekom lipnja 32-godišnjaka je putem društvenih mreža kontaktirala nepoznata osoba, interesirajući se za njegov oglas i zatražila slanje predmeta koji je oglasio za prodaju putem dostavne službe, davši mu daljnje upute. Nakon što je oštećeni zaprimio phishing poruku s poveznicom, unio je povjerljive podatke svoje bankovne kartice nakon čega mu je nepoznata osoba skinula s računa iznos iznad tisuću eura.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja kaznenih djela Računalne prijevare.

Građani budite oprezni!

Ne nasjedajte na priče i poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

U svakom slučaju budite oprezni, te ne dijelite osobne podatke i podatke vaših bankovnih kartica nepoznatim osobama, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.

Informacije o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na Internet stranicama kao i stranicama Ministarstva unutarnjih poslova: Internet prijevare.
 

Stranica