Preventivne aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti

Osim preventivnih aktivnosti, tijekom navedenog razdoblja pojačana je ulična redukcija na suzbijanju svih nedozvoljenih sredstava koje izazivaju ovisnosti, kao i aktivnosti u prometu te testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu

Foto: Ilustracija

U sklopu preventivnih aktivnosti vezanih uz Mjesec borbe protiv ovisnosti koji se u Republici Hrvatskoj svake godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, Policijska uprava brodsko-posavska organizirala je i sudjelovala u nizu aktivnosti.
 
Cilj preventivnih aktivnosti je senzibiliziranje cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti. Time se nastoji potaknuti sve osobe u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Shodno tome, policijska službenica Ureda načelnika Irena Held i djelatnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti Tamara Brezičević, dipl. soc. radnica održavale su edukativna predavanja o  prevenciji ovisnosti i zlouporabe droga i alkohola. Predavanja su namijenjena učenicima završnih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola, a ukupno je održano 18 predavanja. Kroz edukativna predavanja, učenici su dobili uvid o značenju prevencije, o donošenju odluka, te o kaznenoj i prekršajnoj odgovornosti. Također im je skrenuta pozornost na postojanje raznih mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u kojem se može dobro zabaviti bez alkohola i droga, s ciljem podizanja razine svijesti o vlastitoj ulozi u očuvanju životne, školske i radne okoline te podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i sigurnosti. Važnost pravovremenog informiranja mladih o štetnosti alkohola i droga te poticanje odgovornog ponašanja predstavljaju ključne elemente u prevenciji problema vezanih uz konzumaciju sredstava ovisnosti među mladima. Važnost dobre suradnje, odnosno zajedničkog međuresornog djelovanja odgojno-obrazovnih ustanova, policije i zdravstvenih ustanova najbolji je način u prevenciji ovisnosti.
 
Osim toga, policijski službenici Ureda načelnika sudjelovali su u radnim sastancima kao članovi Organizacijskog odbora povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Tom prilikom, između ostalog, pregledana su idejna rješenja i moto učenika Gimnazije Matija Mesić, polaznika fakultativne nastave Vizualna kultura i likovni izričaj, a pod vodstvom mentorice Snježane Kauzlarić, dipl. pov. umjetnosti, te je izabran najbolji rad.
 
Osim preventivnih aktivnosti, tijekom navedenog razdoblja pojačana je ulična redukcija na suzbijanju svih nedozvoljenih sredstava koje izazivaju ovisnosti, kao i aktivnosti u prometu te testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu.
 

Stranica