Građani oprezno s digitalnim valutama

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare

Foto: Ilustracija

U vremenu od 10. do 15. kolovoza, 44-godišnjak je putem mobilnih chat aplikacija stupio u kontakt sa više nepoznatih osoba koje su mu se predstavile kao zaposlenici inozemne brokerske kuće i ponudili mu „sigurno“ ulaganje u kupovinu kriptovaluta s ciljem zarade veće svote novaca. Oštećeni je navedenim osobama ustupio svoje povjerljive osobne i bankovne podatke, te im omogućio da u njegovo ime koriste njegovu mobilnu aplikaciju internetskog bankarstva, pri čemu je oštećen za oko 9500 eura.
Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela računalne prijevare i podnošenja posebnog izvješća Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.
 
Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke i ne potvrđuju zahtjeve za autorizacijom Internet bankarstva, ako ih oni sami nisu zatražili! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta.
Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare.

Stranica