Vozači mopeda i motocikla oprezno u prometu!

Skrećemo pozornost vozačima mopeda i motocikala, ali i ostalim vozačima da budu oprezni u prometu, posebice prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja

Foto: Ilustracija

Dolaskom lijepog vremena na prometnicama je sve veći broj vozača motocikala i mopeda te je veća vjerojatnost nastanka prometnih nesreća i stradavanja istih u prometu.
Kako je primarna zadaća policijskih službenika zaštita života osoba i imovine, tako su usredotočeni i na ovu kategoriju sudionika u prometu kroz razne preventivno represivne aktivnosti u cilju suzbijanja i sprječavanja nastanka prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Na području Policijske uprave brodsko-posavske u prva tri mjeseca ove godine, motociklisti i mopedisti su sudjelovali u pet prometnih nesreća (prošle godine u istom razdoblju u četiri), od kojih su četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i jedna s materijalnom štetom, a u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, dok su dvije osobe lakše ozlijeđene kao i prošle godine u istom razdoblju. Pritom nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmima vozača. Nadalje, policijski službenici su u prva tri mjeseca ove godine utvrdili 27 prekršaja, koje su počinili vozači motocikala i vozača, što je više za 19 prekršaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je utvrđeno 8 prekršaja.

U današnjoj petosatnoj (od 9 do 13 sati) preventivno represivnoj akciji, koju su policijski službenici proveli na području Postaje prometne policije Slavonski Brod, kontrolirano je 11 vozača mopeda i motocikala, te je poduzeta jedna mjera.  

Apeliramo na vozače mopeda i motocikala  da budu oprezni, te kako bi povećali svoju sigurnost i  izbjegli tragične situacije da:

1. prije vožnje provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, osobito:

- uređaje za upravljanje vozilom;
- uređaje za zaustavljanje, a koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti, bez obzira na stupanj opterećenja vozila i nagib ceste po kojoj se vozilo kreće, te osigurati vozilo u nepokretnom položaju na cesti s nagibom (pod kočnim sustavom podrazumijeva se: radna kočnica i pomoćna kočnica);
- uređaje za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svjetla);
- uređaje na vozilima koji omogućuju normalnu vidljivost (vozačko zrcalo);
- uređaje za davanje zvučnih znakova;
- kontrolne uređaje i uređaje za davanje znakova (brzinomjer s putomjerom i svjetiljkom za osvjetljavanje).
- provjere tlak u gumama;
- upale dnevno ili kratko svjetlo;
- ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga.

  2. za vrijeme vožnje: 

- koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje ( kaciga, jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice);
- imaju na vozilima i danju upaljena kratka svjetla
- prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste);
- ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću);
- voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini;
- izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima;
- da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte jer će im se inače glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera;
- ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže uoče);
- da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnjom, te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla.

Skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost spomenute kategorije sudionika u prometu, odnosno, pozivamo sve na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

Napominjemo da će policijski službenici i dalje provoditi pojačani nadzor ponašanja u prometu ovih skupina sudionika i protiv svih koji se ne ponašaju sukladno zakonskim propisima poduzimati propisane represivne mjere.

Pogledajte informaciju: Dani tehničke ispravnosti motocikala

Stranica