Građani, čuvajte svoje osobne podatke

Razmislite o tome gdje i kome ostavljate svoje osobne podatke. Promislite prije nego što svoje osobne podatke (izliste ili sl.) bacite u koš za smeće, jer ukoliko vaši osobni podaci dođu u pogrešne ruke to vas može skupo stajati.

Foto: Ilustracija

U Policijskoj postaji Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje, dana 14. listopada, 61-godišnjak je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog počinjenja kaznenih djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka i računalne prijevare. Naime, nepoznata osoba je pribavila osobne podatke oštećenog, koje je tijekom rujna i listopada upotrijebila u prodajnim telekomunikacijskim centrima. Temeljem istoga počinitelj je zaključio pretplatničke ugovore i preuzeo mobilne uređaje, pribavivši si nepripadajuću imovinsku korist. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenih djela.

Građani, razmislite o tome gdje i kome ostavljate svoje osobne podatke. Promislite prije nego što svoje osobne podatke (izliste ili sl.) bacite u koš za smeće, jer ukoliko vaši osobni podaci dođu u pogrešne ruke to vas može skupo stajati. Stoga čuvajte svoje osobne podatke i ne ustupajte i ne dijelite nepoznatim osobama.

Ne pristajte na bilo kakve nerealne prijedloge drugih osoba koje traže da osobno sklopite pretplatničke ugovore i predate im mobilne telefone uz obećanje dobivanja novčane naknade, jer će vam u obvezi ostati plaćanje mjesečnih računa.

U slučaju online kupovine zaštitite se ažuriranjem lozinke, te uvijek kreirajte novu zasebnu snažnu sigurnosnu lozinku.

Pogledajte informaciju: Povećajte sigurnost prilikom kupnje na internetu

Stranica