Preventivno represivne aktivnosti u cilju zaštite sudionika u prometu

Policijski službenici nastavljaju i dalje nadzirati promet, te će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu kroz poduzimanje niza preventivno – represivnih aktivnosti 

Foto: Ilustracija

Policijski službenici u kontinuitetu su na prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, te pojačano nadziru promet. Prošli tjedan (od 8. do 15. kolovoza), utvrdili su 373 prometna prekršaja, od kojih su najbrojniji prekršaji tzv. „4 ubojice u prometu“. Utvrđeno je 206 prekršaja nepropisnih brzina, 47 prekršaja nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 21 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 8 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje na nepropisan način, te su utvrđeni i drugi prekršaji (pretjecanje i obilaženje 4, bez položenog ispita 2, pod zabranom 2, neregistrirano vozilo 2, obveze vozača prema pješacima 2, i dr.).

U istom vremenu dogodila se 31 prometna nesreća, od kojih 6 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, te 25 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama 2 osobe su teško ozlijeđene, dok je 5 osoba lakše ozlijeđeno.

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer (15. kolovoza), u Slavonskom Kobašu, oko 7 sati, teško je ozlijeđena jedna osoba. Očevidom je utvrđeno da je alkoholizirani 21-godišnjak (s 1,72 promila alkohola u organizmu), upravljajući osobnim automobilom zbog neprilagođene brzine kretanja u zavoju sletio s kolnika na travnatu površinu, udarivši u zid obiteljske kuće, a potom je u daljnjem nekontroliranom kretanju udario u metalnu ogradu. U ovoj prometnoj nesreći, teško je ozlijeđen 18-godišnji putnik, koji je nakon pružene liječničke pomoći zadržan u bolnici u Slavonskom Brodu na daljnjem liječenju. Zbog sumnje u kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, policijski službenici protiv 21-godišnjaka podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

O drugoj prometnoj nesreći u kojoj je teško ozlijeđena 72-godišnja pješakinja, javnost je obaviještena u dnevnoj informaciji od 14. kolovoza.

U sklopu pojačanih nadzora, prometni policajci su utvrdili najveću nepropisnu brzinu od 120 km/h, u Gornjoj Vrbi,  za koji prekršaj su sankcionirali 41-godišnjaka, dok su za najveću koncentraciju alkohola od 2,92 promila, očitanu dana 13. kolovoza, u 2.50 sati, u Novoj Gradiški, sankcionirali 28-godišnjeg vozača osobnog automobila.

Policijski službenici nastavljaju i dalje nadzirati promet, te će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu kroz poduzimanje niza preventivno – represivnih aktivnosti u cilju zaštite sudionika u prometu.
Također podsjećaju vozače na njihove obveze i dužnosti, te naglašavaju važnost strpljivosti u prometu, strogog poštivanja prometnih propisa od ograničenja brzine, vezanja zaštitnim sigurnosnim pojasom, nekorištenja mobitela, do apsolutnog izbjegavanja alkoholnih pića.

Stranica