Podsjećamo vozače na njihove zakonske obveze i dužnosti

Policijski službenici podsjećaju vozače na njihove obveze i dužnosti, te nastavljaju i dalje s nadzorima prometa, a aktivnosti policije biti će usmjerene prema vozačima koji svojim ponašanjem grubo krše prometne propise

Foto: Ilustracija

Od ponedjeljka 25. do 31. srpnja, na prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, dogodile se ukupno 22 prometne nesreće, od kojih 4 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 18 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama teško su ozlijeđene 2 osobe.

Policijski službenici su u pojačanim nadzorima utvrdili 237 prometnih prekršaja, od čega 79 prekršaja nepropisnih brzina, 57 prekršaja nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 16 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje na nepropisan način, te druge prometne prekršaje.

Najveća nepropisna brzina od 199 km/h, utvrđena je na autocesti A3 (28. srpnja, u 21.25 sati), za što je sankcioniran 43-godišnji vozač osobnog automobila, dok je najvećom nepropisnom brzinom od 126 km/h kroz naselje (Okučani), dana 31. srpnja, oko 15  sati, jurio 31-godišnjak upravljajući osobnim automobilom.
Najveća koncentracija alkohola od 2,26 promila, očitana je (dana 29. srpnja, u 16.25 sat), u organizmu 29-godišnjaka, koji je u Novoj Gradiški upravljao osobnim automobilom. Također je prekoračio brzinu kretanja, te nije kod sebe imao važeću vozačku dozvolu.

Nadalje, u Slavonskom Brodu, u Kumičićevoj ulici, istoga dana, oko 23 sati, u Slavonskom Brodu, policijski službenici su kontrolom utvrdili da 26-godišnjak upravlja automobilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta. S obzirom na to da je bio pod vidnim utjecajem opijata, policijski službenik je zahtijevao da se isti podvrgne ispitivanju droga u organizmu što je isti odbio. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti sa činjenjem prekršaja doveden je u policiju gdje je zadržan do prestanka djelovanja opijata. Prekršitelji prometnih prekršaja su adekvatno sankcionirani.

Policijski službenici podsjećaju vozače na njihove obveze i dužnosti, te nastavljaju i dalje s nadzorima prometa. Aktivnosti policije biti će usmjerene prema vozačima koji svojim ponašanjem grubo krše prometne propise, a posebno prema onima koji prekorače brzine kretanja, voze pod utjecajem alkohola i tako ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.  

Ovom prilikom ponovno napominjemo da je od subote, 30. srpnja, na snazi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim su se uvele značajne novosti u zakonskoj regulativi na području sigurnosti prometa na cestama, a više o tome možete pročitati OVDJE.

Stranica