Udruga za zaštitu životinja „Zmijolovac“ održala edukativno predavanje

Zmije su posebno zaštićene životinje, koje je zabranjeno uznemiravati ili ubijati, a propisane kazne za kršenje zaštite su od 7 do 30 tisuća kuna za fizičke osobe

U utorak, 14. lipnja 2022., u sklopu projekta kojeg podupire Brodsko-posavska županija, a organizira i provodi Udruga za zaštitu životinja“ Zmijolovac“  iz Šumeća, održano je predavanje policijskim službenicima Policijske uprave brodsko-posavske, na temu zaštita ljudi u Brodsko-posavskoj županiji.
Predavanje, koje su održali Vlado Lađarević, voditelj projekta i dopredsjednik Udruge te Darko Karamazan, predsjednik udruge“ Zmijolovac“, obuhvatilo je primjere predavača iz prakse, uz zanimljive teme o 15 vrsta zaštićenih zmija u Republici Hrvatskoj. Nastavno su upoznali policijske službenike što učiniti u susretu sa zmijom, kako pružiti prvu pomoć kod zmijskog ugriza, kako prepoznati prirodna staništa zmija, te su ih upoznali i s problemom ptica u kontaktu s ljudima i H5N1 sojem ptičje gripe.
Ukoliko naiđete na zmiju, upoznaju nas stručnjaci, nikako ju ne bismo smjeli dirati, već ju zaobići, a ukoliko nas ometa u našem prostoru, potrebno je nazvati hitne službe na broj 112.
U slučaju da ipak dođe do neželjenog ugriza zmije, preporučljivo je: žurno pozvati hitne službe, mirovati, imobilizirati ekstremitet na kojemu je došlo do ugriza (čime se usporava širenje otrova u organizmu) te izvršiti što je moguće brži transport do medicinske ustanove. Istodobno, ne treba se: podvezivati ugiženi ud, zarezivati rana, isisavati otrov, niti se stavljati led na mjesto ugriza.

Odnosno, bitno je imati na umu da:
  • zmije neće napasti i pokušati ugristi, ako se same ne osjete ugroženo i prestrašeno,
  • je za vrijeme boravka u prirodi potrebno koristiti odgovarajuću obuću, odjeću i opremu te se odgovorno ponašati,
  • je pri susretu sa zmijom važno ostati smiren, pokušati zaobići zmiju ili ju uplašiti udarcima nogom/ štapom u tlo,
  • ne treba hvatati zmiju, niti ju pokušati ozlijediti,
  • je u slučaju ugriza potrebno potražiti pomoć liječnika.
 
Podsjetimo se da su zmije posebno zaštićene životinje, koje je zabranjeno uznemiravati ili ubijati, a propisane kazne za kršenje zaštite su od 7 do 30 tisuća kuna za fizičke osobe. Zmije su dio prirodnog bogatstva, važne za očuvanje ekosustava te imaju izuzetnu ulogu u kontroli glodavaca.


Foto: PGP Slavonski Brod

Stranica