Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

Policija sumnjiči tri osobe u dobi od 47, 51 i 62 da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave brodsko-posavske dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe u dobi od 47, 51 i 62 na okolnosti počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 47-godišnjakom, utvrđeno je da je isti kao odgovorna osoba trgovačkog društva, od 1. travnja do 31. prosinca 2019. godine, fizičkim osobama koje nisu odgovorne osobe niti zaposlenici trgovačkog društva, isplatio iznos iznad 1,7 milijuna kuna. Policija nadalje sumnjiči 47-godišnjaka da je za isto razdoblje izbjegao potpuno plaćanje poreza, odnosno nije utvrdio i prijavio obvezu poreza na dodanu vrijednost na oporezive isporuke za koje je ispostavio račune u iznosu iznad 1,4 milijuna kuna, a nije platio iznos iznad 350 tisuća kuna poreza na dodanu vrijednost po izlaznim računima, što mu je bila obveza. Također je utvrđeno da trgovačko društvo i osumnjičeni kao odgovorna osoba nisu vodili trgovačke ili poslovne knjige koje su po zakonu bili dužni voditi.

Kriminalističkim istraživanjem nad 51-godišnjakom kao odgovornom osobom drugog trgovačkog društva, utvrđeno je da je u vremenu od 1. travnja do 31. prosinca 2019. godine podigao iznos iznad 3,1 milijuna kuna, što nije utrošio na zakonito poslovanje trgovačkog društva već zadržao za sebe. Također za isto vrijeme nije obračunao niti uplatio porez na dodanu vrijednost na oporezive isporuke u iznosu iznad 800 tisuća kuna, a za koje je ispostavio račune (u iznosu od 4,1 milijuna kuna). Nadalje je utvrđeno da osumnjičeni i trgovačko društvo nisu vodili trgovačke ili poslovne knjige sukladno zakonskim odredbama.

Policija sumnjiči 62-godišnjaka kao odgovornu osoba trećeg trgovačkog društva, da je u vremenu od 1. rujna do 31. prosinca 2019. godine, sa računa trgovačkog društva podigao iznos iznad 1,5 milijuna kuna, koji nije utrošio za zakonito poslovanje društva, već je novac zadržao za sebe. Izbjegao je plaćanje poreza na dodanu vrijednost po izlaznim računima u iznosu iznad 300 tisuća kuna (za ispostavljene račune iznad 2,7 milijuna kuna). Također je utvrđeno da trgovačko društvo i osumnjičeni kao odgovorna osoba trgovačkog društva nisu vodili trgovačke ili poslovne knjige što im je bila zakonska obaveza.

Policijski službenici protiv 47-godišnjaka, 51-godišnjaka i 62-godišnjaka, te protiv sva tri trgovačka društva podnose kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela: zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Stranica