Najbrojniji prekršaji - "4 ubojice u prometu"

Policijski službenici nastavljaju nadzirati promet i upozoravaju vozače da poštuju prometne propise, jer samo odgovorno ponašanje u prometu ganancija je sigurnosti

Foto: Ilustracije

Na prometnicama Policijske uprave brodsko-posavske, od 18. do 24. travnja, dogodilo se 15 prometnih nesreća, od kojih 7 s ozlijeđenim osobama (2 osobe teško, a 7 osoba lakše ozlijeđeno), te 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Glavni čimbenici nastanka prometnih nesreća uglavnom su teži prometni prekršaji („4 glavne ubojice u prometu“– brzina, alkohol, pojas i mobitel).

Policijski službenici policijske uprave, prošli tjedan su prilikom nadzora promet utvrdili 305 prometnih prekršaja, od kojih su najbrojniji prekršaji – „4 ubojice u prometu“. Utvrđeno je 175 prekršaja nepropisnih brzina, 33 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 12 prekršaja korištenje mobitela na nepropisan način prilikom upravljanja vozilom, 11 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji (bez položenog ispita, nepoštivanje prednosti prolaska, pretjecanje i obilaženje, prekršaji pješaka, neregistrirano vozilo i dr.).

Alkoholizirani vozači uhićeni i zadržani u policiji na otriježnjenju

Policajci su najveću koncentraciju alkohola od 2,04 promila, očitali u organizmu 58-godišnjeg vozača bicikla u Slavonskom Brodu, u Ulici Stjepana Radića (24. travnja, u 19.45 sati), dok su najveću nepropisnu brzinu kroz naselje od 103 km/h izmjerili u Starom Slatiniku (dana 20. travnja, u 13.15 sati).

U nastavku nadzora prometa tijekom vikenda, policijski službenici Postaje granične policije Vrpolje, dana 24. travnja, u 0.40 sati, u Sikirevcima, kontrolirali su osobni automobil i 54-godišnjeg vozača. Pritom su utvrdili da isti upravlja automobilom dok mu je prethodno izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije, te pod utjecajem alkohola (1,72 promila).
Nadzirući promet u Novoj Gradiški, policijski službenici su dana 24. travnja, u 0.55 sati kontrolirali osobni automobil kojim je upravljao 41-godišnjak s 1,70 promila alkohola u organizmu.
Policijski službenici su alkoholizirane vozače uhitili i zadržali u policiji na otriježnjenju te protiv istih podnose prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijski službenici nastavljaju u kontinuitetu nadzirati promet, te upozoravaju vozače da poštuju prometne propise, pridržavaju se ograničenja brzine i istu prilagode osobinama i stanju ceste, vidljivosti i protočnosti prometa, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, te također da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje.

Samo odgovorno ponašanje u prometu je garancija sigurnosti.

Stranica