Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba

Policijski službenici su u svom izlaganju upoznali sudionike s aktivnostima koje provode sa ciljem zaštite osoba starije životne dobi, sa sigurnosnim pokazateljima stanja i kretanja kriminaliteta, te su tom prilikom naglasili važnost preventivnog rada policije

U četvrtak, 7. travnja 2022. godine, na poziv Udruge žena Vukovar, policijska službenica Ureda načelnika Irena Held i pomoćnik načelnika Mirko Čorak sudjelovali su na javnim tribinama pod nazivom „Zaštita prava starijih osoba i socijalne usluge u zajednici za osobe starije dobi“, koje su održane u Gornjim Bogićevcima i Sikirevcima u organizaciji istoimenih općina. Tribine se održavaju u okviru projekta „Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba“, a provodi ga Udruga žena Vukovar u partnerstvu s Općinom Borovo i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima. U provedbu projekta uključili su se stručnjaci i institucije sa područja Županije Brodsko-posavske, između ostalih, i Policijska uprava brodsko-posavska, a kako bi doprinijeli jačanju kapaciteta za rad sa starijim osobama.
Namjera provođenja javnih tribina je informirati starije osobe, članove njihovih obitelji i druge članove zajednice o pravima starijih osoba, njihovoj zaštiti i socijalnim uslugama u njihovoj lokalnoj zajednici s ciljem podizanja svijesti društvene zajednice o potrebama starijih osoba i organiziranim socijalnim uslugama u lokalnim zajednicama.
Policijski službenici su u svom izlaganju upoznali sudionike s aktivnostima koje provode sa ciljem zaštite osoba starije životne dobi, sa sigurnosnim pokazateljima stanja i kretanja kriminaliteta, te su tom prilikom naglasili važnost preventivnog rada policije. Osim toga,  ukazali su i na razne modalitete kaznenih djela koja se čine na njihovu štetu sa primjerima iz prakse.
Osobe starije životne dobi su često žrtve kaznenih djela Prijevare i u većini slučajeva iskorištava se njihova dob, samostalno stanovanje, neupućenost ili nepažnja. Oni u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u svoje domove i postaju žrtve prijevara. Policijski službenici su nazočnima ukazali na brojne preventivne mjere zaštite koje mogu poduzeti kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Foto: PU brodsko-posavska

Stranica