Edukacije mladih o štetnostima konzumiranja sredstava ovisnosti

Policijska službenica  Irena Held upoznala je učenike sa kazneno-pravnim odredbama, odgovornošću i specifičnostima vezanim uz adolescentsku dob i odrastanje, te problematiku ovisnosti sa ciljem postizanja više razine znanja i svijesti o štetnosti i kažnjivosti svih vrsta ovisnosti

Foto: PU brodsko-posavska

Policijska službenica za prevenciju Policijske uprave brodsko-posavske Irena Held i djelatnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Tamara Brezičević (dipl. soc. radnica), provele su aktivnosti u sklopu preventivnog projekta „Zdrav za 5“ s ciljem što bolje informiranosti mladih o štetnosti konzumiranja sredstava ovisnosti i mogućim posljedicama, razvijanja osobnog stava i vještine kritičkog razmišljanja, prepoznavanja neprihvatljivog i rizičnog ponašanja, te odabira zdravih životnih navika.

Učenici osmih razreda Osnovne škole „Antun Mihanović“ iz Slavonskog Broda, iskazali su veliki interes za predavanje o štetnosti i posljedicama konzumiranja alkohola, dok su o štetnim utjecajima droga, te kazneno-pravnim sankcijama zlouporabe droga educirani učenici prvih razreda Srednje medicinske škole Slavonski Brod.

U predavanjima Tamare Brezičević naglasak je bio na zdravstvenom aspektu zlouporabe alkohola i droga, posljedicama konzumacije sredstava ovisnosti uz savjete kako se nositi sa stresom i vršnjačkim pritiskom te važnosti čuvanja mentalnog zdravlja.

Policijska službenica  Irena Held upoznala je učenike sa kazneno-pravnim odredbama, odgovornošću i specifičnostima vezanim uz adolescentsku dob i odrastanje, te problematiku ovisnosti sa ciljem postizanja više razine znanja i svijesti kod učenika o štetnosti i kažnjivosti svih vrsta ovisnosti, razvijanja osjećaja odgovornosti za djela počinjena protivno zakonskim odredbama.

Predstavljajući učenicima štetnosti do kojih dovode konzumacije alkoholnih pića i droga, policajka Irena je kod učenika nastojala pobuditi svijest da činjenje kaznenih djela i prekršaja za sobom povlači i odgovarajuće sankcije, te naglasila da su prekršajno i kazneno odgovorni u dobi od 14. Također je ukazala na kažnjiva ponašanja koja nastaju kada je osoba pod utjecajem alkohola uz nekoliko primjera iz prakse (vršnjačko nasilje, tučnjave, vandalizam, prometne nesreće, imovinski delikti i slično).

Kroz preventivno edukativno predavanje učenicima su prenijete važne poruke: tko pije alkohol nije privlačniji suprotnom spolu, tko pije alkohol nije sretniji, konzumiranje alkohola u mladosti štetno utječe na dugoročno zdravlje, pijana osoba češće upada u opasne situacije, pijenje alkohola ne dovodi do boljeg slaganja s prijateljima, te tko često pije, koristi alkohol kao sredstvo za rješavanje problema.

Stranica