Dan sigurnijeg interneta – kako se zaštititi u virtualnom svijetu?

Policijski službenici u školama provode radionice s djecom, ali i edukacije roditelja, nastavnika, profesora i stručnih suradnika u nastavi  s ciljem osvještavanja o opasnostima na internetu

Svake godine drugi dan, drugog tjedna, drugog mjeseca u godini obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Ove godine taj dan obilježava se 8. veljače, a tema je ''Zajedno za bolji Internet'' Digitalno doba donijelo je mnoge dobrobiti i zanimljive aplikacije, dok su društvene mreže postale prostor za zabavu i druženje, ali i učenje te pronalaženje dobrih i edukativnih sadržaja. Novi izazovi u korištenju usluga interneta postali su i na daljinu, rad od kuće te korištenje digitalnih platformi za organizaciju raznih aktivnosti na poslu koje smo ranije obavljali ''u živo''. Time se ujedno i povećala izloženost korisnika digitalnih tehnologija raznim opasnostima.

Današnja djeca i mladi, posebno oni rođeni u 21. stoljeću, ne pamte svijet bez interneta i pametnih telefona. To su generacije koje odrastaju uz nove tehnologije i žive u svijetu hiperprodukcije, umreženosti, virtualnosti, gdje im jedan klik omogućuje komunikaciju s cijelim svijetom. Internet nažalost ima i loše strane: izloženost neprimjerenim sadržajima, općem ili vršnjačkom nasilju i zlostavljanju, medijskoj manipulaciji, povećanju otuđenosti i fizičke pasivnosti pa sve do situacija u kojima djeca postaju žrtve, ponekad i težih kaznenih djela, kao i situacija kada se iz redova djece regrutiraju počinitelji kaznenih djela putem interneta.

Osim što su žrtve, djeca se javljaju i kao počinitelji vršnjačkog nasilja među djecom i mladima putem interneta pa tako jedni druge vrijeđaju, izruguju, ponižavaju, izazivaju strah, prijete, šalju uvredljive SMS poruke, snimaju neprimjerene sadržaje mobitelom i objavljuju takve sadržaje naiInternetu.

Nacionalno istraživanje provedeno u sklopu projekta ''EU Kids Online 2020'' u 19 zemalja, u koje su bila uključena i djeca iz Hrvatske, pokazalo je sljedeće pokazatelje (Hrvatski nacionalni izvještaj, izvor: HRKIDS.ONLINE):
  • Svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom drugih ljudi na društvenim mrežama, a istodobno gotovo svako četvrto dijete te dobi svakog tjedna traži na internetu nove prijatelje ili kontakte.
  • Svako peto dijete u dobi od 9 do 17 godina u potpunosti ili uglavnom ne zna promijeniti postavke privatnosti, npr. na društvenim mrežama.
  • Gotovo 2/3 djece u dobi od 9 do 17 godina na internetu je u proteklih godinu dana vidjelo seksualne fotografije ili film gole osobe, a da im nije bila namjera vidjeti ih. S tim se susrelo 3/4 djece u dobi od 9 do 11 godina, više od 2/3 djece u dobi od 12 do 14 godina te gotovo 2/3 u dobi od 15 do 17 godina.
  • Gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina je u posljednjih godinu dana (od trenutka provedbe istraživanja) komuniciralo na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo. To je činilo svako deseto dijete u dobi od 9 do 11 godina, svako četvrto dijete u dobi od 12 do 14 godina te gotovo svako drugo dijete u dobi od 15 do 17 godina.



S ciljem veće sigurnosti kod korištenja društvenih mreža i programa za razmjenu poruka policija savjetuje sljedeće:
  • ono što nije dozvoljeno u stvarnom životu nije dozvoljeno niti na internetu
  • ne ostavljajte osobne i privatne informacije (osobni podaci, fotografije, snimke) na internetu – pripazite na vaše digitalne tragove
  • ne otkrivajte svoje lokacije ukoliko to nije nužno potrebno (potvrda lokacije, informacije s fotografije, oznake hastags # i dr.)
  • ne dijelite nasilne i nepristojne fotografije, kako svoje tako i drugih osoba
  • roditelji, ne dijelite fotografije svoje djece, a ako to činite, ograničite osobe koje ih mogu vidjeti
  • proučite postavke privatnosti i sigurnosti te maksimalno otežajte neželjeno širenje privatnih informacija
  • ukoliko postoji mogućnost, uključite dvofaktornu autentifikaciju
  • ukoliko koristite druge javne ili tuđe uređaje za pristup internetu, nemojte se zaboraviti odjaviti sa svih aplikacija koje koristite
  • ne vrijeđajte i ne omalovažavajte na internetu – ne reagirajte i ne šaljite poruke u ljutnji – ono što jednom pošaljete zauvijek ostaje na internetu
  • ponašanjem na internetu gradite vlastiti digitalni ugled koji vas prati i u stvarnom životu i utječe na kvalitetu života.


Stranica