Rezultati Akcije "Mir i dobro"

Akcija je trajala od 13. prosinca 2019. do 8. siječnja 2020. godine

Operativna akcija „Mir i dobro“, koja je započela 13. prosinca 2019. godine, a koju Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno provodi svake godine tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kada je povećano korištenje pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, završila je 8. siječnja 2020. godine.

Kod provođenja akcije naglasak se stavlja na sprječavanje ozljeđivanja osoba pogotovo djece međutim, iako je stanje tijekom provođenja ove akcije bilo najpovoljnije u 26 godina provođenja, na razini Ministarstva unutarnjih poslova, zabilježeno je nekoliko slučajeva ozljeđivanja osoba tijekom korištenja pirotehničkih sredstava, ali u manjem broju nego tijekom prijašnjih akcija.

Na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je jedan slučaj lakšeg ozljeđivanja osobe. Tijekom ovogodišnje akcije nisu zabilježeni slučajevi propucavanja stanova, obiteljskih domova, niti automobila. U dva slučaja, dana 28. prosinca i 31. prosinca prošle godine, u Oriovcu i Slavonskom Brodu, aktiviranjem nepoznatog pirotehničkog sredstva oštećena su vjetrobranska stakla na dva osobna automobila. Dana 18. prosinca, na graničnom prijelazu Slav. Šamac, pronađeno je 500 kom petardi, a 31. prosinca 2019. godine, evidentiran je događaj pucanja u zrak iz automatske puške, o čemu je javnost već prethodno obaviještena. 

Policijski službenici su zbog nezakonitog posjedovanja oduzeli 565 komada pirotehničke galanterije, 4 komada oružja i 111 komada raznog streljiva, kojom prilikom su protiv 2 osobe podnijeli kaznene prijave, a protiv 6 osoba prekršajne prijave mjerodavnom državnom odvjetništvu, odnosno Općinskom sudu.

Glavni cilj provođenja akcije je smanjenje stradavanja osoba uzrokovanih nestručnim, neopreznim i nezakonitim rukovanjem pirotehničkim sredstvima, oružjem i drugim eksplozivnim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Policija je akciju provodila pojačanim postupanjem na terenu, ali i proaktivno edukacijom najmlađih i njihovih roditelja o opasnosti nezakonitog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Naša poruka je jasna: pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva! 

S obzirom na iskustva prijašnjih godina Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je e- savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i  prometu oružja.

Priopćenja