Operativna akcija "Mir i dobro"

Tijekom trajanja prošlogodišnje acije na području Policijske uprave brodsko-posavske nisu evidentirana ozljeđivanja osoba

Već tradicionalno i ove godine na razini Ministarstva unutarnjih poslova, pa tako i na području Policijske uprave brodsko-posavske, u vremenu od 13. prosinca 2019. godine do 8. siječnja 2020. godine, provodi se Operativna akcija „“Mir i dobro“ s ciljem sprječavanja nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Na razini Ministarstva unutarnjih poslova, prošle godine za vrijeme spomenute akcije, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđene su 23 osobe, od kojih je 7 osoba teško ozlijeđeno. Ozlijeđeno je 6-ero djece, od kojih 5 teško. Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzet je 41 komad raznog oružja, 2.121 komad streljiva raznog kalibra, 6 kilograma eksploziva, 7 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.), te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava. 

Prošle godine na području Policijske uprave brodsko-posavske tijekom trajanja Operativne akcije „Mir i dobro“, koja se provodila od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine, nisu evidentirana ozljeđivanja osoba od uporabe pirotehničkih sredstava. Četiri osobe su prijavljene zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, dok su tri osobe prijavljene za dva prekršaja zbog povrede Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. 
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske u policijskim odorama i civilu i ove godine će intenzivirati preventivne i represivne aktivnosti u svim segmentima svoga rada. Također će u suradnji sa inspektorima zaštite od požara, oružja i eksploziva Odjela inspekcije, Službe civilne zaštite Slavonski Brod, provoditi nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

Za vrijeme održavanja adventa na trgovima, a pri održavanju raznih koncerata, sportskih, kulturnih i drugih manifestacija, na otvorenim javnim prostorima, zatvorenim prostorima (trg, korzo, trgovački centri i dr.) u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, općinama i drugim mjestima na području policijske uprave, policijski službenici će iste obilaziti i nadzirati. Također će obilaziti i vjerske objekte, prilikom misnih slavlja i drugih vjerskih okupljanja građana. Nadalje, policija će sprječavati i procesuirati počinitelje kaznenih djela i prekršaja, posebice recidiviste i počinitelje težih kaznenih djela (razbojništva, teških krađa, dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, krađa i drugih kaznenih djela).

U okviru suradnje sa predstavnicima odgojno obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, dogovoreni su termini održavanja edukacija na temu pirotehničkih sredstava, koje su policijski službenici već održali te i dalje održavaju u školama, ukazujući učenicima na opasnosti i štetne posljedice koje mogu nastati u slučaju nestručnog rukovanja pirotehnikom.

U području prometa se očekuje veći broj vozila i građana koji dolaze iz inozemstva, te se očekuje i pojačano prometovanje na graničnim prijelazima. Policijski službenici će pojačano nadzirati promet, te apeliraju na sve sudionike u prometu na oprez, međusobno uvažavanje, strpljivost i toleranciju, te također da svojim pozitivnim ponašanjem doprinesu sigurnosti u prometu. 

Stranica