Nekontrolirani požari su velika opasnost

Građani budite oprezni i savjesni prilikom paljenja vatre!

U vremenskom periodu od 25. veljače do 3. ožujka na području Policijske uprave brodsko-posavske gorjelo je dvadesetak požara na otvorenom prostoru, ali i na građevinskim objektima. Dana 28. veljače, oko 23.30 sati, u Slavonskom Brodu, u Podvinju,  došlo je do požara na obiteljskoj kući koja je potpuno izgorjela. Požar u kojem nije bilo ozlijeđenih osoba ugasili su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod. Policijski službenici PU brodsko-posavske u suradnji s inspektorom zaštite od požara očevidom su utvrdili da je do požara došlo uslijed djelovanja otvorenog plamena. Policija nastavlja s daljnjim radom utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih uz nastanak požara.
Naporima vatrogasaca prijavljeni požari su ugašeni, ali povećanom opreznošću i savjesnošću građana pri paljenju vatri svesti ćemo na minimum opasnost koju predstavljaju nekontrolirani požari.

Policija upozorava:                                                                                                     
Ovom prilikom upozoravamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.
Također upozoravamo građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluka lokalne samouprave o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje.
Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.
Upozoravamo da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15 tisuća do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora od 60 dana. Istim je zakonom propisano da će osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti se za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15 tisuća kuna.
Također je propisana novčana kazna u iznosu od tisuću do 15 tisuća kuna za osobu koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi informacije o požaru.
Napominjemo da nepromišljenim radnjama kada je u pitanju požar, osoba može počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom kazna je od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.
 

Stranica