Zaštitite se od računalnih prijevara

Foto: PU brodsko-posavska

U Policijskoj postaji Nova Gradiška, jučer (16. listopada), oko 21 sat, 48-godišnjakinja je dojavila, da je putem elektroničke pošte, a elektroničke adrese identične njenoj, zaprimila mail. Naime, neznanac ju obavještava da joj je računalo zaraženo virusom, te raspolaže svim sadržajima i kontaktima osoba sa njenog računala. Neznanac joj je također zaprijetio da će, ukoliko ne uplati 500 dolara na njegov Bitcoin račun njene neprimjerene sadržaje proslijediti svim kontaktima. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela računalne prijevare.

U zadnje vrijeme, građani sve češće prijavljuju slične pojave, kojom prilikom zaprimaju obavijest od nepoznate osobe da im je računalo kompromitirano, da je na računalo instaliran maliciozni program, te prijetnje žrtvi, da će ukoliko ne uplati određen iznos neprimjeren sadržaj sa žrtvinog računala poslati svim kontaktima iz računala.

Sukladno spomenutom preporučujemo:

- ne otvarati sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji nisu poznati jer takvi privitci mogu sadržavati maliciozne programe,

- biti oprezan prilikom slanja povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili video sadržaj,

- provjeravati isključenost web kamere ukoliko ju nije potrebno koristiti prilikom pregledavanja internetskog sadržaja,

- ažurirati svoje pristupne lozinke uz korištenje sigurnosno jače lozinke za svaki pojedini internetski servis,

- izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima

- instalirati i redovito ažurirati antivirusne programe kao i operativne sustave.



Pisane vijesti