Policijske biciklističke ophodnje

Foto: PU brodsko-posavska

Policijska uprava brodsko-posavska formirala je 22. travnja 2013. godine biciklističke ophodnje uz pomoć lokalne zajednice kao odgovor na zahtjeve suvremenog društva i bolju suradnju građana i policije. Županija brodsko-posavska i Grad Slavonski Brod, prepoznali su policijski potencijal i policijske sposobnosti, te sufinancirali projekt biciklističkih ophodnji kroz donaciju više bicikala.

Jedan bicikli dodijeljen je Policijskoj postaji Vrpolje, dva bicikla Policijskoj postaji Nova Gradiška i četiri bicikla Policijskoj postaji Slavonski Brod, koja je nadležna za najgušće naseljeni dio Brodsko-posavske županije i područje Slavonskog Broda. 

Aktivni u ljetnim danima

Policijske biciklističke ophodnje, aktivne su u ljetnim danima, te pridonose stanju sigurnosti. Policajci na biciklima su mobilniji, brži i učinkovitiji na terenu, lako ostvaruju neposredni kontakt s građanima, uočavaju protupravna ponašanja pojedinaca, situacije u kojima može doći do ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine te upozoravaju potencijalne počinitelje prekršaja na moguće počinjenje kažnjive radnje.

Biciklističke ophodnje su najviše korisne za preventivne i edukativne svrhe, te iz tog razloga često sudjeluju u bicikliranju sa građanima, posebice mladima, educirajući ih o prometnim propisima s ciljem smanjenja stradavanja biciklista u prometnim nesrećama. Aktivno su uključeni u projekte prevencije kriminaliteta „Zdrav za 5“, „Prijateljstvo a ne nasilje“, „Zajedno više možemo“, „Poštujte naše znakove“ i dr.

Tu je i zajednička akcija s Hrvatskim auto klubom iz Slavonskog broda pod nazivom „Sigurno u školu s HAK-om“ namijenjena djeci u dobi od 3 do 8 godina i njihovim roditeljima. Prava prilika za policijske službenike da ostvare kontakt s najranjivijom skupinom djece, koji se tek susreću s opasnostima u prometu, te roditeljima koji rado razgovaraju na temu sigurnosti i edukacije djece u vrtićima i školama, jar tada se stvaraju temelji za poznavanje prometnih propisa i sigurno sudjelovanje u svakodnevnim prometnim situacijama.

Policajci biciklisti promiču zdrav način života

Korištenjem bicikla policijski službenici promiču zdrav način života, te na određena mjesta dolaze brže i jednostavnije nego automobilom, a osim toga ekološki i financijski su prihvatljiviji od automobila. Biciklističke ophodnje u Policijskoj postaji Slavonski Brod posebno su angažirane u ljetno vrijeme kada više tisuća građana svoje slobodno vrijeme provodi na kupalištu „Poloj“. Pritom upozoravaju građane o čuvanju osobnih vrijednih predmeta, novca, dokumenata, mobitela, fotoaparata, jer nisu svi došli samo na sunčanje i kupanje. Naravno tu je i puno razigrane djece koja se policajcima uvijek mogu obratiti s punim povjerenjem.

Osim na poslu policijski službenici i na privatnom planu bicikliraju i voze duže rute, koje su ponekad vrlo zahtjevne (i preko 100 km) te su potrebne pripreme, a jedna od najdražih ruta je od Slavonskog Broda do Vukovara, u spomen na hrvatske branitelje.

Važno je biti u kondiciji

Policajci na biciklima, aktivni su na području lokalne zajednice, ali i šire, surađuju s kolegama iz drugih policijskih uprava te razmjenjuju iskustva kako bi bili još učinkovitiji i bolji u prezentaciji policijskog rada.

 

Tako su nedavno (26. svibnja) sudjelovali zajedno sa građanima na biciklijadi „Da se ne zaboravi“ u organizaciji udruge Hrvatski vojni invalidi domovinskog rata Brodsko - posavske županije.

  • Važno je ovako promicati zdrav život i druženje policije i građana u životnom okružju, a ujedno pokazati građanima da je zdravije voziti bicikl i  jeftinije u odnosu na automobile koji zagađuju zrak, a troškovi vožnje motornim vozilima neusporedivo su veći, stvaraju gužve u prometu. U dobroj smo kondiciji, dakako, policajci to moraju biti jer to od nas zahtijeva naš posao- rekao je policijski službenik PP Slavonski Brod Ivan Čondić.
  •  
  • Opća tjelesna pripremljenost je jako važna u radu policije, bavimo se redovito i drugim sportskim aktivnostima. Važno je steći i održavati kondiciju za obavljanje naših poslova. Posebno što me veseli u mom poslu je kontakt sa građanima i našim najmlađima – dodao je policijski službenik Ivica Pavelko.


Stranica