Mladi biciklisti

Foto: PU brodsko-posavska 

Dana 10. svibnja 2018. godine u vremenu od 09,00 do 13,00 sati u Osnovnoj školi „Ivan Mažuranić“ u Sibinju, provedeno je testiranje učenika V. razreda koji su prošli program osposobljavanja za upravljanje biciklom.

U članku 215. Zakon o sigurnosti prometa na cesta propisano je da biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina, dok djeca sa navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Ispit se sastojao od pisanog online ispita, te praktičnog dijela voženje bicikla na poligonu.

Pisanom dijelu ispita pristupilo je 35 učenika, njih 17 je uspješno položilo pisani dio ispita, te su time stekli pravo na pristup praktičnoj vožnji bicikla na poligonu.

Praktičnoj vožnji bicikla na poligonu, pristupilo je navedenih 17 učenika, od kojih je 16 uspješno izvezlo sve elemente poligona i time uspješno položilo cijeli ispit.

Učenici koji su uspješno položili cijeli ispit (pismeni i praktični dio) stekli su zakonske uvijete da im se izda Potvrda o osposobljenosti za upravljanje biciklom u prometu, koju izdaje Hrvatski autoklub.

Ispit je proveden od strane komisije, sačinjene od djelatnika Autokluba Marsonija, Autokluba Nova Gradiška, policijskih službenika Policijske uprave brodsko – posavske te učiteljice tehničke kulture iz Osnovne škole „Ivan Mažuranić“ iz Sibinja.

Svim učenicima, koji su uspješno položili ispit, Policijska uprava brodsko – posavska čestita, te ujedno poziva i sve druge osnovne škole da se uključe u navedeni program obuke za sigurno upravljanje biciklom u prometu.



Stranica