Turneja radosti Sportskih igara mladih 2018. u Slavonskom Brodu

Foto: PU brodsko-posavska

Danas, 26. travnja, s početkom u 11 sati, u Slavonskom Brodu, na otvorenom prostoru ispred sportske dvorane „Vijuš“ u Slavonskom Brodu, u sklopu „Turneje radosti Plazma Sportskih igara mladih 2018. godine“, predstavljen je sportsko-edukativni i preventivni  program za djecu i mlade „Zajedno više možemo – u akciji s policijom“.

Program je održan u u organizaciji Policijske uprave brodsko-posavske, uz podršku Službe prevencije Ravnateljstva policije, Organizacijskog odbora Sportskih igara mladih te sudionika – partnera: osnovnih škola iz Slavonskog Broda (učenici 1. do 4. razreda), Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod, Hrvatske gorske službe spašavanja, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Zavoda za hitnu medicinu Slavonski Brod, Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod, HAK-a autoklub „Marsonija“ Slavonski Brod, Jumicar – programa prometne kulture za najmlađe, Europskog doma Slavonski Brod, Teakwon-do kluba Alfa Brod“ i Kickboxing kluba „Omega“.

 Cilj održanog programa je promicanje zdravih stilova života u duhu sporta, kao i promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja, diskriminacije i  govora mržnje  te poziva na „fair play“ igru, toleranciju i korektno navijanje.

 Pomoću provedenih preventivnih aktivnosti, nastoji se djecu potaći na usvajanje zdravih navika za njihovo sigurno odrastanje (život bez droge, alkohola, kocke i dr.), jer sport i rekreacija, ne samo da pozitivno utječu na tjelesni razvoj i zdravlje djece, nego i na intelektualni, moralni i sociološki aspekt njihovog odrastanja u zdravom i sigurnom okruženju.

 U tom smislu na postavljenom info punktu: “Policajac prijatelj i pomagač“, djeca su se družila s policajcima koji su im dijelili korisne savjete, publikacije i letke na temu prevencije govora mržnje, huliganizma, nasilja te opasnosti od zlouporabe droga, alkohola i kocke.

 Na info punktu: „Stani pred kameru i snimi svoju poruku“, djeca su imala priliku snimiti i poslati svoju poruku o ne nasilju na sportskim događanjima „Ja sam za fair play u sportu“.

Na ostalim info punktovima, djeca su upoznata s štetnošću utjecaja raznih opijata. Također su imali priliku razgledati raznu policijsku opremu i tehniku koju policija koristi u svom radu te su zavirili u Mobilnu preventivni centar policije.  Uz to su pokazali i svoje vještine u Programu prometne kulture za najmlađe – Jumicar, te naučili čemu služi simulator vožnje motocikla.

U nastavku učenici su aktivno sudjelovali u raznim sportskim aktivnostima, a posjetili su i razne informativno edukativne postave partnera policije iz lokalne zajednice, na kojima su od stručnih osoba dobili niz korisnih saznanja.



Stranica