Otkriveno spomen obilježje "Šimo Đamić" i proslavljena 26. obljetnica osnutka SJP PU brodsko-posavske

Foto: PU brodsko-posavska

Dana 28. travnja, u Gornjoj Bebrini, svečano je otkriveno spomen obilježje „Šimo Đamić“ u okviru proslave 26. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije PU brodsko-posavske.

Svečanost je započela svetom misom u crkvi Duha Svetoga u Gornjoj Bebrini. Potom su djeca preminulog Šime Đamića svečano otkrila spomen obilježje ispred društvenog doma, a s polaganjem vijenaca započela je supruga Šime Đamića, nakon koje su vijence i cvijeće položili brojni izaslanici najvišeg državnog vrha, ministarstava, lokalne zajednice, raznih udruga proizašlih ih Domovinskog rata, te ostali građani. Ispred Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave brodsko-posavske, vijenac je položio i zapalio svijeće načelnik Ante Zovak sa zamjenikom Ivicom Ostrunom i načelnikom Policijske postaje Slavonski Brod Antunom Valićem. Šimina unuka Matea je ispred spomenika bivšeg zapovjednika brodskih specijalaca, suznih očiju pročitala pjesmu koju je posvetila svom djedu Šimi. Nakon što je župnik blagoslovio spomenik, svečano obilježavanje obljetnice Specijalne jedinice policije Brodsko-posavske, nastavljeno je u društvenom domu.

U okviru svečanog programa načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak, kao izaslanik ministra UP-a, obratio se prisutnima kratkim prigodnim riječima, osvrnuvši se na ratni put legendarnog Šime Đamića, te je istaknuo njegov nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu.  

Velika je uloga policije u stvaranju i obrani Republike Hrvatske, kao prve oružane formacije, a posebice se ne smije zaboraviti 11 pripadnika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske, koji su položili svoje živote na oltar domovini, 86 ranjenih, te 20 nesretno stradalih i umrlih pripadnika postrojbe. Specijalna jedinica policije PU Brodsko-posavske "Šimini anđeli pakla", osnovana je 15. ožujka 1991., čiji pripadnici su prošli sva ratišta: istočno-slavonsko, sudjelovanje u osvajanju vojarne u Slavonskom Brodu, zapadno-slavonsko ratište, južno bojište, akciju "Maslenica" te akciju ,,Medački džep". Neizostavan i veliki doprinos jedinice je bio i u vojno-redarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja".



Stranica