Akcija "Mopedi i motocikli"

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, jučer, u vremenu od 10 do 16 sati, proveli su preventivno represivnu akciju „Mopedisti i motociklisti“. 

Tom prilikom nadzirano je 18 motocikala i mopeda, kojom prilikom je utvrđeno devet (9) prekršaja. Utvrđena su tri (3) prekršaja vozača koji za vrijeme vožnje na cesti, na glavi nisu nosili propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, jedan (1) prekršaj nepropisnog pretjecanja te jedan (1) prekršaj isteka prometne dozvole. Dva motorna vozila (moped i motocikl) su podvrgnuta izvanrednom tehničkom pregledu zbog sumnje u tehničku neispravnost, kojom prilikom su utvrđena dva (2) prekršaja tehničke neispravnosti i dva (2) prekršaja postavljanja registarskih pločica na neodgovarajućim pozicijama na vozilu (registarske pločice nisu dovoljno vidljive). 

Na području Postaje prometne policije Slavonski Brod, u prvih šest mjeseci 2016. godine, dogodila se ukupno 381 prometna nesreća, odnosno 12,39 % više prometnih nesreća u odnosu na isto vrijeme godine, kada se dogodilo ukupno 339 prometnih nesreća. U navedenom periodu dogodila se 21 prometna nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda, od čega 16 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 5 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama nastradalo je 16 osoba, od kojih su 4 osobe zadobile teške tjelesne ozlijede, a 12 osoba lake tjelesne ozlijede.

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod će i u narednom periodu provoditi ciljane preventivno-represivne akcije usmjerene prema prekršajima vozača mopeda i motocikla, kao i prema prekršajima svih ostalih sudionika u prometu. 

Policija podsjeća vozače mopeda i motocikla kao i osobe koje se prevoze na obveze sukladno članku 114. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15), za vrijeme vožnje na cesti, na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od tisuću kuna. Sukladno članku 244. istog zakona, na motorna vozila (mopede i motocikle) moraju biti postavljene registarske pločice, tako da se dobro vide, ne smiju se oštećivati, na iste se ne smiju dodavati sadržaji koji nisu propisani i moraju biti čitljive. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.
 



Stranica