Policija sudjelovala na 3. brodskom simpoziju o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima „Prevencijom do zdrave mladosti“

Foto: Ilustracija

U Slavonskom Brodu, od 10. do 11. prosinca u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, a u sklopu "Mjeseca borbe protiv ovisnosti", Ravnateljstvo policije i Policijska uprava brodsko-posavska su i ove godine aktivno sudjelovali na Brodskom simpoziju o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima.

3. brodski simpozij o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima kao i ranije organizirao je Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije uz potporu Ministarstva zdravlja, a glavna tema simpozija ove godine bila je „Prevencijom do zdrave mladosti“. Radni dio simpozija bio je podijeljen na četiri područja: 

1. Preventivni pristup modernim ovisnostima (kockanje, računalne igre, Internet…)
2. Rana intervencija i detekcija
3. Psihosocijalni tretman djece i mladih
4. Terapijski pristup zlouporabi alkohola i modernim ovisnostima 

Na ovogodišnjem Simpoziju sudjelovali su stručnjaci, koji se bave ovom problematikom u zavodima za javno zdravstvo, bolnicama, školama, policiji te drugim institucijama i udrugama kako bi razmijenili iskustva i unaprijedili rad s obzirom da se u svom radu susreću s rizičnim ponašanjem i ovisnostima posebice kod mladih.

U svom uvodnom obraćanju, kao domaćin ovog Simpozija, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije doc. prim. dr. sc. Ante Cvitković ukazao je na važnost kontinuiranog usavršavanja i praćenja aktualnih društvenih trendova, posebice kada je riječ o modernim komunikacijskim tehnologijama.  

U tom smislu, kroz dvodnevni interaktivni rad ovog Simpozija, obuhvaćene su različite teme koje su obradili eminentni stručnjaci i znanstvenici, čime je otvoren prostor za konstruktivnu raspravu kao i modeli iznalaženja pojedinih konkretnih rješenja, i to:
• „Četvrta ovisnost - ovisnost o Internetu“ – doc.dr.sc. Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče iz Zagreba
• „Alkohol i mladi“ – mr.sc. Nada Damašek-Blagojević iz Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice Osijek
• “Što poduzimamo kako bi smanjili štetu povezanu s alkoholom?” - dr.sc. Iva Pejnović – Franelić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
• „Razvoj problematike novih psihoaktivnih tvari” – gđa. Lidija Vugrinec, Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH 
• „Kockanje i druga rizična ponašanja mladih iz roditeljske perspektive - rizik ili resurs?" - doc.dr.sc. Neven Ricijaš, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
• Brojna usmena predavanja različitih stručnjaka iz područja zdravstva, prosvjete i socijalne skrbi.


Predstavnici Ravnateljstva policije, voditeljica Službe prevencije gđa Sandra Veber i policijski službenik za prevenciju g. Ivo Jakić su, u petak, 11. prosinca, održali predavanje na temu „Prevencija kriminaliteta i moderne tehnologija: Nove mogućnosti i/ili nove opasnosti“ te su tom prilikom istaknuli važnost poduzimanja preventivnih aktivnosti u cilju sprječavanja kriminaliteta koji se čini putem modernih komunikacijskih tehnologija, posebice u odnosu na maloljetnike te nužnost multisektorske suradnje svih odgovornih društvenih dionika.

Kroz predavanje prezentirane su prijetnje i opasnosti koje nam donose moderni oblici komunikacija. Cyberbullying, seksualno zlostavljanje djece na Internetu, krađa identiteta, kaznena djela počinjena korištenjem modernih tehnologija samo su dio opasnosti kojima su djeca i maloljetnici svakodnevno izloženi.

Međutim, policija je osmislila i poduzima inovativne modele preventivnih aktivnosti koji su u trendu s navedenim prijetnjama. Društvene mreže, Internet, mobilne aplikacije, računalne igre, stranice za objavu video sadržaja postali su alati policije za prevenciju kriminaliteta i jedan od načina na koji se policija suočava s modernim društvenim izazovima na području sigurnosti.

Nakon završetka predavanja, mnoštvo prisutnih je imalo priliku sudjelovati u raspravi, slijedom čega u doneseni zaključci, kroz koje je još jednom naglašena važnost suradnje svih relevantnih društvenih institucija i organizacija civilnog društva u prevenciji ovisnosti o alkoholu, drogama, kocki kao i modernim ovisnostima (Internet, društvene mreža, kompjuterske igre). 
 



Stranica